Sanna Granroth och sonen Alexander blev svenska medborgare 2015. Nu har de dubbla medborgarskap, i både Sverige och Finland.
Sanna Granroth och sonen Alexander blev svenska medborgare 2015. Nu har de dubbla medborgarskap, i både Sverige och Finland.

115 nya svenska medborgare i Varberg

– Vilket land du än bor i känns det som att du vill ha samma dokument som de andra som bor där, säger Drita Sadiku som fick sitt medborgarskap efter att ha väntat i fem år.

ANNONS
|

Det tog lång tid för Drita Sadiku att få svenskt medborgarskap. Hon har bott i Sverige i ungefär 16 år, men ansökte först 2010 om att få bli medborgare. Det tog fem år innan ansökan godkändes.

Hon kommer ursprungligen från Kosovo och för att få bli svensk medborgare behövde hon visa upp flera olika papper från hemlandet, så som personbevis och id-kort. Men det tog alltså flera år att få dem, eftersom det var krig i Kosovo när hon lämnade landet.

Drita Sadiku berättar också att inskrivningen i Sverige innebar problem. Hennes man blev nämligen skriven som att han var hennes bror, något som hon var tvungen att rätta till. Förra året fick hon äntligen sin ansökan om medborgarskap godkänd.

ANNONS

– Vilket land du än bor i känns det som att du vill ha samma dokument som de andra som bor där. Det är jättebra att få medborgarskap, då har du samma rättigheter som de andra medborgarna, säger hon och syftar framför allt på att det underlättar vid kontakt med sjukvården, jobbansökningar och resor till utlandet.

Faton Hasani är också en nybliven Varbergare som fick svenskt medborgarskap förra året. Han har bott i Sverige i sju år.

– Jag gillar Sverige. Har man ett svenskt medborgarskap är det lättare att få jobb, säger han.

Sanna Granroth är en annan av de 115 personer i Varberg som fick svenskt medborgarskap förra året. Trots att hon är född och uppvuxen i Sverige har hon inte varit svensk medborgare tidigare. Då båda hennes föräldrar är från Finland, och hon själv flyttade dit i vuxen ålder, menar hon att det kändes naturligt att behålla det finska medborgarskapet. Förut var det nämligen inte möjligt att ha dubbla medborgarskap, något som man kan ha i dag.

– Jag känner mig som 100 procent svensk och 100 procent finsk, jag är inte det ena eller det andra. Det finns folk som påstår att det inte går att ha två identiteter, men det är fullt möjligt att vara en produkt av två kulturer. Det är bara en rikedom att tillhöra två länder och två olika språk, säger hon.

ANNONS

2018 blir det första gången som Sanna Granroth får rösta i riksdagsvalet. Både det och att kunna ansöka om pass lättare är anledningen till varför hon ville bli svensk medborgare.

– Jag blev så himla glad när papprena dök upp i brevlådan. Jag kände mig upprymd över att äntligen få vara svensk på riktigt.

ANNONS