Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Övergripande handlingsplan mot självmord saknas

2008 antog dåvarande regering en nollvison kring suicid. Trots detta finns det inom Region Halland i dagsläget ingen övergripande handlingsplan för suicidpreventivt arbete. På frågan om varför den dröjer kan inget klart svar ges.

– En sådan regional handlingsplan ska ju omfatta en mängd förvaltningar och hälso- och sjukvården där man gör en generell suicidpreventionsplan där vi ska ta hänsyn till en massa aspekter och den finns inte i idag, säger Maria Nilsson, utvecklingsstrateg vid regionkontoret för Region Halland.

Är det något som man arbetar på att få fram?

– Vi hoppas ju att vi ska komma dit. Frågan om suicid finns dels i den regionala struktur där vi jobbar med Socialtjänst och förebyggande hälso- och sjukvård och dels jobbar vi med frågan när det gäller den nationella överenskommelsen kring psykisk hälsa. Vi jobbar ju för att den ska lyftas upp och att man tar tag i den och gör en regional plan.

Fram till och med 2016 har antalet självmord i Sverige i det närmaste legat still de senaste 20 åren, sett till befolkningsmängden. Detta enligt rapporter från Karolinska Institutet. I Hallands län tog 14 personer per 100 000 invånare sitt liv mellan åren 2012-2016 uppger Folkhälsomyndigheten.

Över hela landet sett placerar de siffrorna Halland i den undre halvan av statistiken, där de högsta rapporterna kommer från Gotlands län och de lägsta från Västerbottens län.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Läs mer: "Många har dålig samvete"