Överfulla latrintunnor möter besökare på Skrivareklippan

Torrdasset på Skrivareklippan används fortfarande men ingen tar ansvar för tömningen. Nyligen fick Getteröbåtarna rycka ut och transportera in de överfulla latrintunnorna till land. – Det var nog det äckligaste vi gjort, säger Jonas Schröder.

ANNONS
|

Dasset på den berömda ön i inloppet till Varbergs hamn har blivit en följetong. Förut sköttes tömning och annan service på ideell basis av några medlemmar i Getteröns småbåtshamn, men år 2010 fick de nog av att göra skitjobbet och dasset skulle stängas för gott.

Läs också: Befarar att ön kan hamna i privat ägo

Men det blev inte så. Den lilla byggnaden, som kommunen för många år sedan placerade på klipphällarna i den norra delen av Skrivareklippan, utnyttjas av båtfolk och andra som behöver lätta på trycket i samband med besöken på ön. Men eftersom ingen är beredd att ta ansvaret har det inte blivit någon reda med tömningen.

ANNONS

Ture Isaksson, som i sommar är guide på Getteröbåtarnas söndagsturer, slog larm nu i juli när sju av åtta tunnor var fullproppade med avföring och stod och luktade illa när han steg i land med sin guidegrupp.

– Det såg bedrövligt ut. Soptunnorna var också överfulla och det låg skräp på marken. Jag tog kontakt med kommunalråden, berättar Ture, känd socialdemokrat som själv innehaft den högsta politiska posten i kommunen.

Ärendet hamnade hos kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M), som agerade direkt.

– Det lät ju för äckligt. Vi kan inte ha en sådan skamfläck. Det är inte värdigt en bad- och sommarkommun som Varberg.

Hon tog kontakt med Vivab, det kommunala vatten- och avloppsbolaget, som såg till att tömma och göra rent tunnorna som Jonas Schröder och hans kollega på Getteröbåtarna hämtade på Skrivareklippan.

Ann-Charlotte Stenkil kommer att ge kommundirektören i uppdrag att ta kontakt med Statens fastighetsverk, som äger Skrivareklippan.

– Vi måste reda ut vem som ska göra vad ute på ön, säger hon.

Ansvariga på Varbergs kommun har tidigare sagt nej till att ta ansvar för dasset och hänvisat till att det saknas resurser. Latrintunnorna är otympliga och måste bäras över klipporna innan de kan lastas över på en båt.

ANNONS

Det var inget angenämt uppdrag som Getteröbåtarna tog på sig.

– Terrängen är oländig. Tunnorna var överfulla och locken satt inte på så bra. Med tanke på stanken så har de nog stått där sedan förra året. Det var nog det äckligaste vi gjort, säger Jonas Schröder.

Han kan ändå tänka sig att göra det igen om han får en förfrågan från kommunen.

– Det skulle jag inte säga nej till. Men jag gör det inte gratis.

Ön ägs av Statens fastighetsverk

Varbergs stad blev lagfaren ägare till Skrivareklippan 1955 men efter en kartläggning av öarna längs kusten kom Statens fastighetsverk fram till att lagfarten var ogiltig och att kommunen inte kunde räknas som ägare. År 2003 tog verket över ägarskapet efter att kommunledningen sagt nej till att köpa ön för 300 000 kronor.

Förr fanns en fyr på Skrivareklippan men den togs ur funktion på 30-talet.

Fyrvaktarbostäderna står fortfarande kvar och utnyttjas av kanotklubben Bris, som köpte byggnaderna 1957.

Från ön har man en fantastisk utsikt in mot hamnen, fästningen och Varbergs stad. Den som vill besöka Skrivareklippan har möjlighet att följa med Getteröbåtarna, som på söndagarna under sommaren har guidade turer längs kusten som avslutas med att passagerarna får gå i land på ön.

ANNONS