Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Över sju miljoner satsas på demensvården

Socialnämnden satsar 7,5 miljoner kronor på att utveckla demensvården i kommunen. – Den stora biten är att vi förstärker demensteamet kraftigt, säger nämndens ordförande Erland Linjer (M).

Turerna om demensvården i Varbergs kommun har varit många. I huvudsak har det funnits två stora frågor; Kommer det en satsning på ett demensteam, och hur ska kommunen ta hand om de yngre dementa?


Under torsdagens nämndsammanträde togs ett beslut på att satsa 7,5 miljoner kronor på att utveckla demensvården. Projektet pågår från september i år till och med december 2019.
– Vi ska utveckla demensteamet, det är en rejäl satsning. Teamet kommer att behöva kontor, material och bilar för att genomföra sitt arbete, säger Erland Linjer.
I dag består demensteamet av tre anställda, men enligt Erland Linjer kommer det nog att anställas fler under projekttiden.
– Teamet ska arbeta både på vanliga och särskilda boenden och hos de som vårdas i hemmet, säger Linjer.


Inom projektets finansiering finns det också plats för ytterligare satsningar på anpassning av boenden och utveckling av dagverksamheten och anhörigavlösning. Problemet med för få boendeplatser i kommunen lever dock vidare.
– Vi kommer behöva ytterligare 50 platser om året. Vi måste fortsätta uppvakta kommunstyrelsen för att kunna få tillgång till de lokaler vi behöver.


I frågan om de yngre dementa är dock socialnämnden fortsatt oense. Frågan om ett särskilt boende för yngre dementa röstades ner av allianspartierna i kommunfullmäktige i mitten av mars. 
– Det är en grupp vi ska ta hand om för det är en speciell grupp. Ålder är inte den enda parametern som styr var man ska bo, men den ska beaktas. Det kan fortfarande bli så att en avdelning på det nya boendet i Träslövs trädgårdsstad blir för yngre dementa, säger Erland Linjer.