Östra Tullhuset i Varberg rustat inför advent – med traditionella julkalendrar

Med bara drygt en månad kvar till julafton börjar allt fler butiker sälja mer och mer julsaker. Detsamma gäller Östra Tullhuset i centrala Varberg – som har en ovanligt stor mängd traditionella adventskalendrar.
– Medan andra har tomtar har jag kalendrar, säger butiksägaren Pia Langenbach.

ANNONS
|

Redan utanför ingången till prylbutiken vid Östra Långgatan möts kunderna av en uppsjö adventskalendrar.

– Det är bara en bråkdel av vad som finns här, säger Pia Langenbach, som har hållit till i Östra Tullhuset i 22 år nu.

Väl inomhus tar hon med sig undertecknad på en rundtur i butiken och får peka åt alla möjliga håll för att visa hur många julkalendrar där finns.

– Det är lite där, lite där och lite där borta. Och sedan har vi även ett gäng här. Jag skulle tro att jag har mest i Varberg, utan att veta vad andra har.

ANNONS

Hur många har du här på ett ungefär?

– Jag har ingen aning för jag säljer hela tiden. Det är lite som att fråga Ica Kvantum hur många potatisar de har.

Förkärlek till det som är gammaldags

Även om det är en stor variation vad gäller sort och form, är nästan samtliga av butikens adventskalendrar av det mer klassiska slaget.

– Jag har nästan bara traditionella kalendrar med bilder eller någon vers i luckorna.

Butiksägaren fortsätter:

– Nu för tiden är det ofta prylar eller något att äta i. Men jag gillar mest det traditionella, vilket jag alltid har gjort. Sedan får det gärna vara mycket glitter också.

”Har blivit en tradition”

Samtidigt erkänner Pia Langenbach att det är speciellt att rikta in sig så pass mycket på en enskild sorts grej.

– Det är lite udda att köra så mycket på en typ av pryl. Dessutom är det en väldigt kort period, för alla kalendrar som säljs går åt innan den första december. Sedan kan jag lika gärna plocka bort dem. Så det är mycket som händer på kort tid.

– Det finns alltid folk som tycker om att ha en traditionell jul. Det är en del som kommer hit varje år för att köpa en gammaldags kalender, och då köper de alltid flera. Det har blivit en tradition för vissa.

ANNONS

Är det här den bästa tiden på året för butiken?

– Det skulle jag nog inte säga. Visst, innan jul blir det mycket kalendrar. Men under våren blir det otroligt mycket påskägg och på sommaren säljer jag mycket av blandade saker, avslutar hon.

ANNONS