Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Stråvalla har det varit osämja mellan ryttare och boende under våren. Mot bakgrund av det öppnar politikerna för att ändra reglerna. Kanske kommer hästar och ryttare i framtiden att få tillträde till en eller flera kommunala stränder under sommartid. Bild: Johan Nilsson/TT
I Stråvalla har det varit osämja mellan ryttare och boende under våren. Mot bakgrund av det öppnar politikerna för att ändra reglerna. Kanske kommer hästar och ryttare i framtiden att få tillträde till en eller flera kommunala stränder under sommartid. Bild: Johan Nilsson/TT

Öl, hundar, hästar och bad får nya regler i Varberg

Hästar kan komma att välkomnas på badstränderna året runt. I alla fall öppnar politikerna för en sådan lösning när den lokala ordningsstadgan nu ska ses över.

Man får ta sig en picknickpilsner vid Ankaret, men inte vid Södra Fästningshörnan. Det säger de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Varbergs kommun.

De säger också att klistermärken och affischer får inte sättas upp på stolpar, med mindre än att man har polisens tillåtelse. Och i ordningsstadgan finns också förklaring till att det inte finns några ambulerande försäljare längs Strandpromenaden – de får nämligen inte vara där.

Reglerna börjar bli gamla

Men ordningsstadgan – antagen 1996 och reviderad 2012 – börjar bli mossig, tycker Alliansen. De borgerliga partierna i hamn- och gatunämnden har tagit initiativ till en översyn, och oppositionen har inget att invända.

– Reglerna är inte reviderade på många år. På senare år har drönare tillkommit. Hur vill vi göra med dem? Fästningsbadet är inte med heller. Och hur göra med hundar och hästar? Bakgrunden till att vi tar upp det här är detta med hästarna på stranden i Stråvalla, säger nämndens ordförande Micael Åkesson (M).

Ridning på stränderna trätoämne

HN rapporterade om hästbråket i Stråvalla i våras. Fastighetsägare i Stråvalla reagerade över att stränderna i området fylldes av mängder av ryttare och hästar.

Vad gäller hästar stränderna säger ordningsstadgan att ridning får förekomma på de kommunala badstränderna, men inte under sommaren (1 maj till 31 augusti). Samma tider gäller för hundar. De får vistas på stränderna, men inte under sommaren – utom på Getteröns 3:e vik där de är välkomna året runt.

Politikerna vill se över reglerna gällande hundar och hästar och vill att förslaget till nya eller reviderade ordningsföreskrifter ska öppna för möjligheten att öppna en eller flera stränder för ridning även på sommaren. Kanske kommer fler stränder att öppnas för hundar.

De vill också att tjänstemännen utreder regler för drönare och fyrverkerier, ambulerande försäljning och områden där man får och inte får dricka alkohol på allmän plats.

Vad tycker du? Vill du ha fler hundbadstränder i Varberg? Skriv till Ordet är fritt.

LÄS MER: Hästkonflikt vid Stråvalla strand

De allmänna lokala ordningsföreskrifterna handlar om vad man får och inte får göra på allmän plats. Självklart får restaurangbesökare dricka vin inne på restauranger eller dess uteservering, men på gatan och torget utanför är det allmän plats och där gäller ordningsföreskrifterna som alltså säger nej till alkoholförtäring inne i stan.

Förteckning över kommunala badplatser där hundar och hästar ej får vistas under perioden 1 maj - 31 augusti:

Barnens badstrand

Käringhålan

Skarpe Nord

Goda Hopp

Djupa Dräkt

Södra Varberg

Lilla Apelviken Kåsa

Apelviken

Södra Näs

Träslövsläge

Kagabäcksviken

Gamla Köpstad Kohagen

Björkäng

Norra Varberg

Stråvalla

Videberg, Bua

Krogsta, Bua

Båle, Bua

Sanddamm, Bua

Espevik

Kärra Norra

Kärra Södra

Getteröns 1:a vik

Getteröns 4:e vik

Getteröns 5:e vik

Oklången (Kungsäter)

Mäsen (Karl-Gustav)

Skällingesjön (Skällinge)

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här