Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Holmkvist har märkt ett ökat tryck på diakonimottagningen i år. De flesta har fallit mellan stolarna inom socialförsäkringssystemet. Bild: Karin Hartmann
Kristina Holmkvist har märkt ett ökat tryck på diakonimottagningen i år. De flesta har fallit mellan stolarna inom socialförsäkringssystemet. Bild: Karin Hartmann

Ökat tryck på diakonin i Varberg

I våras ställde kyrkan snabbt in gruppverksamhet och sände gudstjänster digitalt. Baksidan blev en växande ensamhet. Nu är gudstjänsterna dubbelt så många.

När Halland fick utökade restriktioner den 3 november ställdes åter all gruppverksamhet in.

– De största konsekvenserna vi har märkt under covid-19 och restriktionerna är hur isolerade många känner sig när verksamheter varit stängda, säger diakonen Kristina Holmkvist.

– Nu känns det tufft att orka isolera sig en gång till när vi precis hade satt igång. Vi hade haft första träffen i en ”Leva Vidare”-grupp för den som mist en anhörig. Då sattes bearbetningsprocessen igång och så blir den satt på paus igen, förklarar hon.

Fler gudstjänster

Kristina ser dagligen människors svårigheter och försöker hjälpa.

– Så länge jag får fira gudstjänst orkar jag, säger Kristina.

Nu är gudstjänsterna dubbelt så många som vanligt, med ett begränsat antal besökare.

– Även om aktiviteter är stängda så är människor välkomna att höra av sig till kyrkan på telefon. För att prata en stund eller om de har ett konkret problem, säger Kristina. Det blir bakvänt när vi ska visa omtanke genom att hålla avståndet, fortsätter hon. Men vi kan alla höra av oss till människor och fråga hur de har det.

Krisen har också satt igång tankar kring liv och död hos många.

– Jag upplever behoven som mer existentiella än praktiska. I våras var det många som inte vågade gå ut och handla till exempel. Det verkar många ha kunnat lösa.

Nu är det framförallt isoleringen och olika känslor som covid-19 väckt som människor behöver hjälp med.

Fler söker hjälp

Under hela året har det varit ett högt tryck på diakonimottagningen. Men enligt diakonen Kristina Holmkvist är inte främsta orsaken covid-19.

– Vi har haft många fler nybesök. Men orsaken verkar vara som tidigare. De flesta nya som kommer är människor som väntar på beslut om försörjningsstöd eller från Försäkringskassan. Eller som av andra skäl hamnat mellan stolarna i socialförsäkringssystemet.

Trots den dystra bilden med många fler som söker hjälp med ekonomin och många fler som känner sig ensamma lyckas Kristina Holmkvist behålla hoppet.

Hon är noga med en stund för bön varje morgon och kväll för att få kraft.

– Man får krypa närmare Jesus, säger hon och ler.

Kristina Holmkvist har märkt ett ökat tryck på diakonimottagningen i år. De flesta har fallit mellan stolarna inom socialförsäkringssystemet.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här