Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Återupplivad cykelfest med hopp om rekord

Många är de Tvååkersbor som minns cykelfesten Byadrivens storhetstid på 1970- och 1980-talen. I sommar drar det igång igen, den här gången i LRF:s regi tillsammans med Positiva Tvååker.

Byadriven arrangerades en bit in på 2010-talet, men var som störst på 1970- och 1980-talen. Då lockades var och varannan Tvååkersbo ut med sina cyklar för att tillsammans ta sig ut till olika lokala företag och verksamheter.

Monarkcyklar lottades ut, och stämningen var folkfest, folkfest, folkfest. Då var det Korpen, med eldsjälen Gunnar Bengtsson i spetsen, som arrangerade kalaset.

Nu vill Lantbrukarnas riksförbund (LRF) väcka liv i den gamla traditionen igen.

– Det är nästan lite kult i Tvååker, säger Bengt Svensson på Törlans lantbruk.

Byadriven kommer att arrangeras vid tre tillfällen i sommar. Först ut är Ragnarssons ekologiska grisproduktion den 5 juli, därefter är det Gydans grönsaker och hallon som får cyklistbesök den 19 juli. Avslutningsvis styrs cyklarna mot Törlans lantbruk den 2 augusti.

Starten går från Medborgarhuset i Tvååker där startkort löses, och sedan får cyklisterna ta valfri rutt till lantbruket för dagen.

Väl på plats kommer deltagarna att bjudas på någonting litet att äta, och för den som deltar vid alla tre tillfällen finns chans att vinna vid en cykelutlottning.

Syftet från LRF:s sida är, förutom att arrangera en trevlig dag, att få chansen att visa upp sina gårdar.

– Det verkar som att det finns ett stort behov av att komma ut och se oss, vilket vi har märkt när vi till exempel har arrangerat kosläpp. Många har ju inte den naturliga anknytningen till lantbruket, men många vill ju gärna veta var maten kommer ifrån och hur den produceras, säger Bengt Svensson.

När Byadriven var som störst snittade det på 375 deltagare. Rekordet slogs den 7 juni 1982 så 836 personer deltog. Nu hoppas arrangörerna att det ska kunna bli lika populärt igen.

– Tvååkerborna kommer ihåg hur det var en gång i tiden, säger Bengt Svensson.

Slår det väl ut kan det tänkas bli ett återkommande evenemang.

– Det hade varit roligt! Det pågår under en semesterperiod så förhoppningsvis kan vi nå ut till lite campingar och liknande också, säger Bengt Svensson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här