Åsa Karlsson blev utköpt av Varbergs kommun

Efter 22 år inom kommunen var Åsa Karlsson, 48, inte längre önskvärd. Hon ansågs vara för besvärlig och blev till slut utköpt. Även om utköpen minskat så visar ny statistik som HN tagit fram att hon är långt ifrån ensam.

ANNONS
LocationVarberg||

– Jag blev helt chockad när jag förstod att de ville göra sig av med mig, säger Åsa Karlsson, som förra året tills sist gick med på att lämna sin tjänst.

LÄS MER:Kommunen lägger miljoner på utköp

Hon är en av 13 medarbetare som har blivit utköpt av Varbergs kommun de senaste 21 månaderna. För att få till stånd överenskommelserna har kommunen spenderat nästan fem miljoner kronor.

Flest utköpta finns det bland omsorgspersonalen och chefer. 10 av 13 är kvinnor. Orsakerna varierar, men bland annat kan det handla om bristande prestation och samarbetssvårigheter.

Åsa Karlsson diagnosticerades för 10 år sedan

Att lämna sitt arbete inom kommunen var verkligen inget Åsa Karlsson ville. Hon trivdes bra med sitt arbete som stödassistent på ett gruppboende. Där fick hon chans att arbeta med människor och hennes egna erfarenheter av att leva med autismspektrum kom väl till pass.

ANNONS

– Jag har alltid varit öppen med min diagnos. Den gör att jag har ett detaljseende och är driven, säger Åsa Karlsson, som fick diagnosen för ungefär 10 år sedan.

Just det faktum att Åsa har sin funktionsvariation menar hon är orsaken till att det blev som det blev. Tydlighet och rätt och fel är oerhört viktigt för Åsa. Ser hon ett fel så vill hon genast följa upp detta och genom åren har det därför blivit hel del avvikelserapporter.

– Jag förstår inte varför man ska vara rädd för att skriva avvikelserapporter. Det handlar om förbättringsarbete.

Jag anser att det är allvarliga avvikelser, men de ansvarig tycker att det är obekväma.

Chefen ville inte ta emot lex Sara-anmälan

Bland annat berättar Åsa om en soffa som blockerade en nödutgång, medicin som hamnat på golvet eller dosetter som blivit feldoserade vid otaliga tillfällen. Gångar som inte blev skottade så att kunderna kunde ta sig ut och personal som la om sitt schema efter eget huvud.

– Vid ett tillfälle avled en kund i sömnen av ett epilepsianfall. På grund av att det inte fanns något sänglarm.

En annan gång ville Åsa göra en lex Sara-anmälan då en dement kund sprungit barfota ute i snön under en längre tid. Chefen vägrade ta emot den anmälan enligt Åsa.

Hon skrev också avvikelserapport angående att Tunstall-systemet inte larmade korrekt. Och när vaktmästaren lagade ett vägglarm med delar från grannes med påföljden att det larmet inte heller fungerade blev det också en rapport.

ANNONS

– Jag anser att det är allvarliga avvikelser, men de ansvarig tycker att det är obekväma.

Duster med olika chefer har skett, men i medarbetarsamtal har Åsas positiva sidor alltid lyfts fram.

– Jag har aldrig fått någon varning eller prick.

Jag är väldigt besviken på Varbergs kommun.

Privatlivet kraschade

För fyra-fem år sedan inleddes det som blev början till slutet för Åsa inom Varbergs kommun. Hennes mamma, som varit framstående kommunpolitiker för Socialdemokraterna, blev sjuk i ALS. Vården av mamman fungerade inte och Åsa och hennes pappa fick strida mot kommunen för att få den vård de ville ha. I många fall med samma chefer som Åsa mötte på jobbet.

Det visade sig också att båda hennes barn drabbats av olika typer av neuropsykiatriska funktionsvariationer vilket ledde till att skolgången var tuff och äktenskapet knakade i fogarna.

– Det blev för mycket till slut. Det funkade inte hemma vilket gjorde att det inte funkade på jobbet heller.

Åsa blev erbjuden ett annat arbete inom Arbetscentrums daglig verksamhet. För att få ny inspiration valde hon att prova. Och till en början gick det bra. Sedan började hon uppmärksamma brister även där.

Besvikelsen på kommunen är stor

Sedan kom kallduschen. Åsa blev kallad till ett möte där blev hon informerad om att arbetsgivaren inte längre såg någon väg fram och att de vill att hon skulle sluta.

ANNONS

– De menade att jag hade samarbetssvårigheter och att jag inte följde hierarkierna. De erbjöd mig åtta månadslöner.

Det accepterade inte Åsa. Men till sist accepterade hon ett erbjudande på 22 månadslöner.

– Det handlar inte om att jag vill bråka. Utan att jag inte kan släppa saker innan det är färdigt för då mår jag dåligt. Så är det med allting i min vardag. Jag är väldigt besviken på Varbergs kommun.

Jag tycker inte att det är uppseendeväckande. Hade det stått 25 så hade man börjat reflektera.

Charlotta Cellbrot är förhandlingschef på Varbergs kommun och den som är bollplank för förvaltningarna när det gäller arbetsrättsliga frågor. Hon är relativt ny på jobbet och var inte anställd när Åsa Karlsson blev utköpt. Men Varbergs kommun kommenterar inte enskilda ärenden när det gäller personalfrågar i vilket fall.

– Som arbetsgivare ska vi göra allt för att vi inte ska hamna här. Ibland så lyckas vi inte och måste göra ställningstaganden. Det handlar om att hitta lösningar som passar både den enskilde, verksamheten och våra kunder, säger Charlotta Cellbrot.

Att köpa ut medarbetare är inget kommunen vill

Cellbrot poängterar att det är en lång process innan det blir aktuellt med vad hon kallar en överenskommelse.

– Ibland har man inte den förmåga som behövs för att leverera det som arbetsgivaren förväntar sig. Det behöver inte handla om misskötsamhet, säger hon.

ANNONS

För hennes del handlar det om att föra en dialog med förvaltningen och ge dem råd på hur de ska agera. Finns det skäl för uppsägning så väljer kommunen den vägen. Men finns det en osäkerhet om hur utgången skulle bli om saken prövas i arbetsdomstolen så sluts ibland överenskommelser med arbetstagaren om att gå skilda vägar.

Hur ser du på att det är 13 personer som har köpt ut den senaste tiden?

– Jag tycker inte att det är uppseendeväckande. Hade det stått 25 så hade man börjat reflektera. Då kan man misstänka att det är en strategi.

Hur ser du på att det är främst kvinnor som köps ut?

– Kommunen har betydligt fler kvinnor anställda. Jag tror det är den överrepresentationen i organisationen som får genomslag även här.

Hur ser du på att trots att antalet utköpta har minskat så har kostnaderna ökat?

– Det är inte så att det har blivit något generell ökning. Utan här är det så att det är enskilda fall som gör att det slår. Till exempel en förlikning och en avtalskonstruktion har gjort att det sticker iväg lite.

Fakta: Utköpta medarbetare i siffror 2019-2020

År: Antal medarbetare / Kostnad

2019: 5 medarbetare / 1 871 550 kr

2020: 8 medarbetare / 2 929 724 kr

Totalt: 13 (Varav 10 kvinnor och 3 män) / 4 801 274 kr

Fördelat på yrke:

Omsorgspersonal: 4 medarbetare

Chefer: 4 medarbetare

Pedagogisk personal: 3 medarbetare

Administratörer: 2 medarbetare

Orsaker:

Avslutad rehabilitering: 3 medarbetare

Arbetsrättstvist: 2 medarbetare

Bristande prestation: 2 medarbetare

Samarbetssvårigheter: 2 medarbetare

Misskötsel: 2 medarbetare

Förbrukat förtroende: 1 medarbetare

Överenskommelse enligt anställningsavtal: 1 medarbetare

ANNONS