Åsa Grogarn Sol skrev en bok om vinterbad och funderingar om vår välfärd.
Åsa Grogarn Sol skrev en bok om vinterbad och funderingar om vår välfärd. Bild: Marie Rydell

Åsa Grogarn Sol skrev en bok om välfärd och vinterbad

Efter åratal av försök att anpassa sig till ”normen” tröttnade Åsa Grogarn Sol och bestämde sig för att leva som den hon är: en rund boll i ett fyrkantigt samhälle.

ANNONS
|

– Det var en i raden av handläggare på Försäkringskassan som formulerade sig så och det stämmer precis, säger Åsa Grogarn Sol.

Hon fortsätter:

– Jag var bra på det jag jobbade med, men jag klarade inte att försörja mig därför att jag var så stresskänslig. När åtgärder sattes in för att hjälpa mig fungerade de inte därför att jag inte passade in i myndigheternas mallar.

Hon är välformulerad och förklarar lugnt sin situation på ett målande sätt. Hennes frustration över att inte passa in i samhället och ideligen falla mellan stolarna gav henne kraft att skriva boken ”Den gåshudade vinterbadaren” utgiven i egen regi på Recito Förlag med finansiell hjälp av goda vänner.

ANNONS

Ser maskor i skyddsnätet

Ett syfte med boken är att nå ut till dem som tror att välfärden är ett skyddsnät där funktionshindrade, utbrända och andra som hamnar utanför ramarna fångas upp. Men Åsa menar att det är för stora maskor i det där nätet.

Boken beskriver på ett kärnfullt sätt hur det är att bli slussad mellan olika instanser utan att aldrig riktigt hamna rätt.

Åsa arbetade i många år som journalist, bland annat på Sveriges Radio i Borås, och hon är även sångerska och körledare. Hon hade aldrig något fast arbete, jobbade nästan aldrig heltid, och för tio år sedan tog det stopp. Både läkare och arbetsförmedlare bedömde henne som så svårt sjuk att det var uteslutet att hon någonsin skulle kunna jobba igen. Försäkringskassan tyckte annorlunda, och avslog både sjukpenning och sjukersättning.

Åsa valde då sitt eget sätt att bli friskare, och det var inte genom att försöka arbeta. Flytten gick från Göteborg till en lånad stuga på Årnäshalvön. Här är intrycken färre, hon orkar skriva ibland och hon badar i havet året om.

– Det kan tyckas motsägelsefullt att en högkänslig person skulle må bättre av att bada i iskallt vatten, men för mig är det helande, säger Åsa.

För den som får ångest av blotta tanken på att doppa sig i kallt vatten är det kanske viktigt att komma ihåg att det finns de som istället mår dåligt av att vistas i en storstad eller på en larmande arbetsplats – miljöer som många av oss mår som bäst i. Att vi är olika.

ANNONS

”För lite ideologi”

Åsa skulle gärna vilja veta om makthavarna verkligen tycker att det är okej att välfärden krackelerar bakom kulisserna, eller om de vill ändra på det.

– Den politiska debatten handlar alldeles för ofta om utspel och maktkamp, istället för att politikerna talar om vad de har för ideologi, säger Åsa som hade tänkt använda sin bok som utgångspunkt för en ideologisk debatt på årets bokmässa i Göteborg.

I brist på bokmässa bjuder Åsa istället in till flera mindre samtal om boken och om förutsättningarna för den som är rund som en boll i ett samhälle med bara fyrkantiga hål.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Utdrag ur boken

”Under perioder utan arbete kunde jag återhämta mig lite, men jag insåg inte att det var det jag behövde, utan mest försökte jag frilansa och söka nya jobb. Det gick inte bra. Jag orkade liksom inte. Och då fick jag ångest, fast jag förstod inte att det var ångest. Jag trodde att jag var lat och att det var därför jag mådde dåligt, och att jag skulle må bättre av att jobba mer.Svårt att vila i det läget. Väldigt svårt att vila när man inte ens förstår att det är vila man behöver”

ANNONS