Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Åsa – den cyklande bildkonstnären

Hemmafavoriten är här. Åsa Erlandsson från Varbergs MTB är regerande mästare när SM i cykelcross avgörs i Varberg. –Jag brukar inte säga att jag satsar. Jag cyklar, tycker om att träna och tävla och det går ganska bra. Mitt liv behöver cyklingen.

Åsa Erlandsson har till synes en rätt avslappnad inställning till sitt idrottande. Som 23-åring tröttnade hon på löpningen – samtidigt som hon föll för att cykla.

Dessutom fotograferar hon i toppklass under sina träningspass.

– Jag älskar att vara ute i naturen och ibland ser jag platser som är fantastiska. Då vill jag föreviga det. Naturen får mig att må väldigt bra. Och så gillar jag när det blir lerigt.

Det finns många som tränar tills de spyr när de är ute i det fria. Åsa stannar i stället till och iakttar det vackra i omgivningarna. Och det behöver inte vara på ställen där naturen kommer gratis. Åsa hittar det fina i hemmabacken i Änggården. Hennes bilder beskriver känslan när du tagit en backe, stannar till och känner en nyfödd svettdroppe rinna över pannan. Andningen stannar av och några mygg visar intresse för dig.

Åsa har en härlig känsla för bilden. Intresset för att skapa bilder är inget nytt. Det har hon med sig från uppväxten i Karlskoga.

Landsväg, MTB och cykelcross – vad skiljer grenarna?

– Du har lite mer av landsvägsinslaget i cykelcross. Du måste kunna köra fort på platta partier. Du behöver också en bra spurt.

På lördag är det dags för ett SM i cykel i Varberg. Det var ett bra tag sedan det hände. Men perioden för mästerskapen i cykelcross kan förvåna. Anledningen är att Svenska Cykelförbundet vill anpassa tävlingsalmanackan till den internationella kalendern. SM i cykelcross körs under vintern där disciplinen är stor, exempelvis Belgien.

I Varberg körs SM kring fästningen och det gamla stenbrottet vid Platsarna. Slingan är på 3,5 kilometer och tar cirka 40 minuter.

Naturligtvis kommer många lokala förmågor att synas. Klubbkompisen Saga Molin kör även hon i damer elit.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född:

1974 i Karlskoga.

Bor:

I Linnéstaden tillsammans med sambon Markus.

Klubb:

Varbergs MTB.

Studier:

Estetlinjen i Karlstad under gymnasieåren.

Tidigare idrott:

Långdistansare inom friidrott (IF Göta). Cyklist sedan 1997/98.