Årets dragspelare är från Varberg - utbildar i hela länet

Håkan Widar utsågs till Årets dragspelare år 2020. En utmärkelse han är mycket stolt över. ”Det är ovanligt att den ges till en pedagog”, säger han.

ANNONS
LocationVarberg||

Snart kommer andra delen i hans dragspelsskola. En lärobok för dragspelare som helt tagit över som standardlitteratur. Att han gjorde den första delen är en stor bidragande faktor till att han tilldelades utmärkelsen Årets dragspelare.

– Del två är mer avancerad och notbilderna svåra. En låt kan ta flera dagar att skriva, säger han.

Morfars dragspel

Håkan Widar har blivit omskriven i HN tidigare. Då titulerades han som Varberg dragspelskung och han berättade om hur han började spela på sin morfars dragspel. Redan som 19-åring började han ge dragspelslektioner. Det har hunnit gå drygt 40 år sedan dess men lektioner ger han fortfarande. Han utbildade sig till dragspelslärare på Stockholms Musikpedagogiska Institut.

ANNONS
Årets dragspelare undervisar 70 elever i veckan.
Årets dragspelare undervisar 70 elever i veckan. Bild: Håkan Johansson

Eftersom han är den enda nu aktiva dragspelsläraren i Halland som han känner till får han undervisa på kulturskolorna i Varberg, Falkenberg och Halmstad. Han undervisar också på vuxenskolan i både Varberg och Falkenberg och har cirka 70 elever varje vecka.

– Intresset för att spela dragspel är stort och det är alltid kö för både barn och vuxna, säger han.

Hans elever är mellan 8 och 75 år men i dessa pandemitider saknar han att träffa sina elever. Några undervisar han på distans men det blir inte riktigt samma sak.

Vill ha tag på hundra år gamla skivor

Han har ett mycket stort musikintresse och samlar på skivor. Han samlar på allt och vill ha en bredd på sin samling. Själv lyssnar han helst på klassisk musik och är en klassiskt skolad accordionist. Spelmässigt är han allsidig och när det gäller skivsamlingen så vill han gärna komma över skivor från tidigt 1900-tal, helst före 1910.

– Jag hinner inte lyssna på mina skivor så ofta, det blir på sommarlovet.

Tidigare spelade han en hel del på sjukhus och ålderdomshem men några sådana uppdrag finns inte kvar längre.

Håkan Widar är omskriven i det senaste numret av Dragspelsnytt, Sveriges dragspelares förbunds medlemstidning. Det är också organisationen som ligger bakom utmärkelsen Årets dragspelare.

ANNONS

Där berättar han att ett radioprogram ”Dags för dragspel” med Bo Gäfvert var avgörande för att han skulle satsa på instrumentet. Många är det som därefter har Håkan att tacka för sina dragspelskunskaper. Några av hans elever har blivit riktigt duktiga.

Håkan Widar har utsetts till Årets dragspelare. Här spelar han på ett franskt dragspel av märket Musette.
Håkan Widar har utsetts till Årets dragspelare. Här spelar han på ett franskt dragspel av märket Musette. Bild: Håkan Johansson
ANNONS