Länsstyrelsen har fattat beslut om att bilda Åkulla bokskogars 13:e naturreservat.
Länsstyrelsen har fattat beslut om att bilda Åkulla bokskogars 13:e naturreservat. Bild: Lina Salomonsson

Åkullaboket blir områdets trettonde naturreservat

Länsstyrelsen har nu fattat beslut om att ett nytt naturreservat ska bildas i Åkulla. Reservatet kommer att vara nästan 50 hektar stort och heta Åkullaboket.

ANNONS
LocationVarberg||

I och med att det nya reservatet bildas innebär det att det nu finns 13 naturreservat inom området som kallas Åkulla bokskogar. Detta reservat ligger i direkt anslutning till Åkulla outdoor resort mellan Yasjön och Stora Asjön och är till utan 49,3 hektar stort.

Det främsta syftet med bildandet av reservatet är att bevara den biologiska mångfalden. I det här fallet handlar det om att skydda och i vissa fall restaurera ädellövskog, triviallövskog, tallskog och sumpskog. I sitt beslut skriver länsstyrelsen:

LÄS MER:Allemansrätten tänjs ut enligt markägarna

”Strukturer som grova, gamla och senvuxna träd samt olika typer av död ved, till exempel hålträd, högstubbar och stående och liggande död ved är särskilt viktiga att bevara.”

ANNONS

Vill främja ett aktivt friluftsliv

Vidare så syftar inrättandet av naturreservatet också till att det ska finnas skogsområden där det ges möjlighet till ett aktivt friluftsliv.

”Området ska därför göras tillgängligt så att besökare kan bedriva olika typer av friluftsaktiviteter i värdefull natur samt uppleva den biologiska mångfald, de naturmiljöer och andra upplevelsevärden som finns i området” , skriver länsstyrelsen.

Förslaget till beslut om ett nytt reservat har varit ute på remiss. De flesta ställer sig positiva till skapandet av reservatet. Men några frågeställningar har uppkommit. Bland annat behöver Varbergsortens elkraft ha möjlighet att sköta underhåll i de ledningsgator för luftburna elledningar som finns i området.

Intressenter i området har fåt tycka till

Grannar till området har i samband med remissrundan också ställt frågor om det är möjligt att köpa mark inom reservatet eller om det går att arrendera mark för bete. Ett önskemål om att kunna köra skogsbruksmaskiner genom området har också inkommit.

Länsstyrelsen svarar att det inte är aktuellt med någon markförsäljning, men ställer sig positiva till att arrendera ut lämplig mark till bete.

”Eftersom det finns bra vägar utanför reservatet för att transportera skogsbruksmaskiner så anser inte länsstyrelsen att det finns någon anledning att göra det inom reservatet”, svarar länsstyrelsen på frågan om skogsbruksmaskiner.

Marken som reservatet kommer att ligga på ägs av Skogsstyrelsen. Det vill säga staten. Länsstyrelsen planerar nu snarast möjligt att märka ut reservatets gränser samt att sätta upp skyltar där behov finns.

ANNONS

LÄS MER:Nytt skydd för Åkullas bokskog

LÄS MER:Kungsjölederna ska bli det nya Åkulla

LÄS MER:De vill att kommun, region och länsstyrelse tar ett större ansvar

LÄS MER:Åkulla bokskogar pallar för trycket enligt länsstyrelsen

ANNONS