Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Åklagaren om Victorinsdomen: "Orimliga beviskrav"

Fleråriga fängelsestraff i tingsrätten blev till frikännande i hovrätten. "Hovrätten har höjt beviskraven till en orimlig nivå", säger åklagaren Klas Lundgren – som inte tror på prövningstillstånd i HD.

Varbergs tingsrätt dömde de fem männen till fängelse i 3,5 år för rånet mot Victorins Guld. När semesterfirande åklagaren Klas Lundgren i fredags tog del av hovrättens dom förväntade han sig samma bedömning och en liknande påföljd.

Men hovrätten underkände bevisningen och frikände de fem männen.

– Jag måste säga att jag blev förvånad över domen. Jag tycker att bevisningen räckte och det tyckte tingsrätten också. Jag förväntade mig att hovrätten skulle döma som tingsrätten, säger Klas Lundgren.

– Det är konstigt om den här bevisningen inte ska räcka, fortsätter han.

Läs också: Hovrätten friar dömda Victorinsrånare

Bevisningen bestod bland annat av uppgifter om männens mobiltelefoners positionering vid rånet, och av övervakningsbilder och vittnesuppgifter. Men det var inte tillräckligt, enligt hovrätten.

– Jag tycker att hovrätten har höjt beviskraven till en orimlig nivå, säger Lundgren.

– När man på övervakningsfilmen ser att den ene mannen är mörkhyad och den andre är hjulbent… Det stämmer ju överens med de här männen. Hovrätten kan själva se hur hjulbent han är, men då säger de att de inte har något läkarintyg. Att ingen läkare har bedömt mannen. De driver det in absurdum.

Hovrätten pekade på att det saknas teknisk bevisning.

– Det finns ingen riktig teknisk bevisning, så är det. Men de som har begått det här brottet, och det är förmodligen de här männen, har varit försiktiga och använt handskar och då lämnar man inga spår, säger Lundgren.

Lundgren tror inte på någon fortsättning i Högsta domstolen.

– När det handlar om bevisfrågor så är det svårt. Här handlar det om bevisen, det är ingen rättsfråga. Så jag har svårt att tänka mig att riksåklagaren skulle överklaga.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här