Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Åklagaren: "Det liknar organiserad brottslighet"

Åklagaren yrkade på ett års fängelse för den 22-åriga man från Kungsbacka som står åtalad för inblandning i piratsajten Swefilmer.

Swefilmer saknar motstycke för vad som har prövats i domstol i Sverige vad det gäller piratsajter och brott mot upphovsrättslagen.
Åtalet omfattar över 1400 filmer och en 26-årig man från Tyskland misstänks ha tjänat 14 miljoner kronor. 
Han har tidigare suttit häktad, men har nu tagit sig frivilligt till rättegången i Varbergs tingsrätt där han står åtalad för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt.

Under måndagens förhandling, sista dagen av sju, yrkade kammaråklagare Anna Ginner, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, att mannen ska dömas till ett sammanlagt fängelsestraff på 4,5 år och att han ska betala tillbaka 14 miljoner kronor som han tjänat i reklamintäkter. 
– Jag påstår att det här bär drag av organiserad brottslighet. En brottslighet som har dragit in mycket stor pengar, sa hon i sin slutplädering. 
Hon tryckte även på att tingsrätten noga skulle överväga syftet och effekten av verksamheten. 
– Syftet var att ge alla besökare av hemsidan Swefilmer en möjlighet att se på film gratis. Man har till och med gjort reklam för hemsidan och uppmuntrat till fler besökare. 
– Effekten av verksamheten har varit att tusentals användare har gjort just detta i stället för att betala till de svenska filmbolagen, vilket har skadat filmbolagen, sa Anna Ginner, som var med i förhandlingen via videolänk. 

26-åringens advokat kommenterade åklagarens yrkanden som "fantasikrav" och att det inte alls är säkert att hans klient har begått ett brott överhuvudtaget. 
Juristen Henrik Pontén på Rättighetsalliansen, företräder målsägare som Walt Disney och Svensk Filmindustri, satt också med via videolänk. 
– Vi får inte glömma att det bara är en liten del av pengarna som vi har kunna återfinna. Det finns en stor summa pengar som har försvunnit någonstans i världen. 
– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att han tycker det är värt ett straff för de här pengarna, sa han. 

22-åringen från Kungsbacka ska ha tjänat 34 700 kronor på sin inblandning i sajten som han var med och administrerade. Han anser sig inte ha gjort sig skyldig till brott. 
– Av den anledningen att vid det tillfället som åtalstiden gäller var det helt enkelt inte olagligt att upprätta den här typen av länkar, sa advokat Claes Kennedy, som företräder 22-åringen. 
Åklagaren yrkade på ett års fängelse för 22-åringen, men öppnade även upp för villkorlig dom med samhällstjänst.
– Villkorlig dom är väl mer i linje med vad vi kan se att en fällande dom kan föra med sig med tanke på den medverkan som han har haft, kommenterade Claes Kennedy. 

Henrik Pontén menade att ett hårt fängelsestraff borde dömas ut för att avskräcka till den här typen av brott. 
– Utländska kriminella lockas till Sverige för möjligheten att tjäna grova pengar och de låga straffsatserna, sa han. 
När det gäller skadeståndskrav från filmbolagen så handlar det om miljonbelopp som de båda misstänkta kan komma att dömas till.  

Den 26-årige mannen häktas i väntan på domen som faller 15 maj. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här