Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Älgen fångades på film för någon vecka sedan. Bild: Privat
Älgen fångades på film för någon vecka sedan. Bild: Privat

Älgen attackerade Mats i trädgården

Den senaste månaden har oron stigit bland de boende runt Åkrabergs trädgård strax utanför Väröbacka. En älg har flera gånger gått till attack mot människor. Den första som drabbades var Mats Linder.

Han sitter vid köksbordet, med utsikt över den höstskiftande trädgården, och berättar om älgattacken.

– Jag skulle hämta skottkärran bakom växthuset där uppe, säger Mats och pekar.

– Jag hade keps på mig och gick väl och tittade ner i gräset. När jag kom vid fågelstolpen är det ett litet motlut och då måste man kolla upp. Där stod älgen, sex meter mellan oss. Den anföll direkt. Min plan var att vika runt ett äppelträd. Men den var smidigare än vad jag trodde och följde efter. Då snubblade jag till och det var nog en väldig tur, annars hade jag fått hela smällen. Nu fick jag bara en touch i ryggen.

Mats Linder lyckades fly in i huset.

– Sedan stod den kvar i trädgården och glodde på mig, säger han.

Något liknande har aldrig inträffat tidigare.

– Det måste vara något fel på den. Vi har haft älgar och rådjur här tidigare, inga problem. De försvinner så fort man gör ett ljud ifrån sig.

Hann du bli rädd ?

– Ja, tro fan det, säger Mats Linder och skrattar till.

Han klarade sig undan med två blåmärken och lite ont i ryggen.

– Det är lite kusligt. Jag brukar gå med hunden uppe i skogen och promenera. Nu undviker jag det. På kvällen går jag här utanför huset med ficklampa.

Ett par hundra meter bort bor Ros-Marie och Patrik Halldén. Tomten är för tillfället en byggarbetsplats, vilket troligtvis blev räddningen för Ros-Marie som attackerades den 19:e september.

– Jag såg något i ögonvrån, trodde att det var hästar på vägen. Men helt plötsligt såg jag att det var en älg som rusade emot mig. Patrik klippte gräset med motorgräsklippare så han hörde mig inte när jag ropade, säger hon.

Hon flydde upp på en trave med SJ-pallar som står uppställda på tomten.

– Älgen gjorde tre-fyra utfall. Det såg ut som att han funderade på om han skulle attackera pallarna. Efter det fjärde utfallet så tröttnade han väl på mig och lommade rakt in i skogen och försvann. Men om inte pallarna hade stått där så hade jag nog inte hunnit ifrån den, säger Ros-Marie Halldén.

Boende i området vittnar om minst en handfull attacker. Men att bli av med älgen har visat sig lättare sagt än gjort. Man har vänt sig till polisen för att få ett beslut om avlivning. Men då det inte är jakttider vill det ganska mycket till för att få till ett sådant beslut. Men i måndags kväll kom glädjebeskedet.

– Nu har vi äntligen fått tillstånd att skjuta älgen. Polisens eftersöksjägare kommer arbeta ihop med vårt lokala jaktlag, säger Christina Almén, närboende som legat på myndigheterna i frågan.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här