Öppet hus – snart ska 15-åringarna göra sina val

Två månader återstår till gymnasievalet. Den 1 februari ska 15-åringarna ha bestämt sig.

ANNONS

I Varbergs kommun finns det omkring 630 elever som står vid sitt livs val. Det föreställer sig de flesta när de är i den åldern.

Men är det så allvarligt?

Under de senaste dagarna har alla elever som går ut grundskolan haft möjligheten att titta in i skolorna. Peder Skrivares skola plus andra friskolor har haft öppet hus för att väcka elevernas intresse. Skolorna försöker visa upp sin allra bästa sida. Det gäller att övertyga elever att deras skola är den mest attraktiva.

Vi tittar in i Drottning Blankas Gymnasieskola vid hamnområdet. Här erbjuds fyra program: Hår- och makeupstylist, Hotell och konferens, Samhäll och Räddningstjänst och akutsjukvård.

ANNONS

Det finns fler gymnasier i kommunen som försöker attrahera elever. Peder Skrivares skola, Ljud & Bildskolan och Sveriges Ridgymnasium.

Många frågor löses under de etablerade elevernas spontana föredrag för besökarna. Att Drottning Blanka har avtal med flera centrala restauranger i närheten tycks vara ett bra lockmedel.

– Men det kan bli lite väl mycket pommes frites ibland, säger en av eleverna som gått på skolan.

GW inspirerar?

Ida Bengtsson:

– Jag tycker det verkar väldigt trevligt – och lugnt. Skolan är rätt liten och de som är här verkar trevliga och lugna.

Vilket yrke intresserar dig?

– Någonting med människor, kanske kriminolog.

Är det GW som inspirerat dig?

– Nja (skratt), inte GW direkt så, men det verkar intressant.

Ida kommer från Ullared, på andra sidan kommungränsen.

Gymnasieskolan har sedan många år öppnat gränserna. Friskolereformen genomfördes 1992. Det fria skolvalet har både för- och nackdelar.

Det är inte lika självklart att elever fortsätter utbildningen i hemkommunen. En del drar sig inte för att söka utbildningar utanför kommungränsen.

Därför administreras gymnasievalet från en punkt i regionen. Falkenberg är centralen för länets kommuner – utom Kungsbacka.

– Att ha antagning på varje skola skulle innebära ett jättejobb. Det är enklare att ha en databas på ett ställe, säger Ewy Halldén, biträdande rektor på PS.

ANNONS

För många elever upplevs valet som ödesmättat. Ewy Halldén har varit studie- och yrkesvägledare i många år.

– Det är inte så kul att välja om när man väl har börjat ett program. Det är klart att det kommer in elever som valt fel, kanske ett par tre stycken. Jag får in många som vill byta men de blir i regel kvar. Det finns en del kommer i tvåan eller trean, men de går ofta kvar eftersom de inte har något annat.

Världen går alltså inte under om man ångrar sig?

– Eleverna tycker kanske det, men de har inte perspektivet som vi har, säger Ewy och fortsätter:

– Jag har inte jobbat en enda dag i det programmet jag gick. Det är lite kul när man berättar det för eleverna. Det behöver inte vara farligt att gå klart programmet.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS