Mats Sjösten, lagman på Varbergs tingsrätt, är upprörd över att kriminalvårdens personal arrangerade ett otillåtet möte.
Mats Sjösten, lagman på Varbergs tingsrätt, är upprörd över att kriminalvårdens personal arrangerade ett otillåtet möte.

Åtalad fick träffa anhöriga under rättegång trots förbud

Kriminalvårdens personal tillät på egen hand ett riskfyllt möte på Varbergs tingsrätt. Något som tingsrättens lagman Mats Sjösten beskriver som ett hot mot domstolens säkerhet. ”Det får inte förekomma”, säger han.

ANNONS
|

Den 24 juni hölls en rättegång i Varbergs tingsrätt. En förhandling som beskrivs som känslosam och där klientens familj grät och var uppriven.

Vid en paus tog anhöriga, mamma, pappa, syster och flickvän, till den åtalade mannen kontakt med kriminalvårdens personal, som transporterar den misstänkte till och från häktet. De anhöriga önskade att få träffa mannen. De tre personerna på kriminalvården tyckte att klienten skött sig på häktet och att ”familjen verkar okej” och kom fram till att ordna ett möte under lunchpausen. Något nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om.

Kriminalvården valde att genomföra mötet i slussen in till häktesdelen. Ett område där allmänhet inte får vistas. Där får enbart kriminalvårdens personal och tingsrättens personal befinna sig.

ANNONS

Gjorde ingen visitation

Inför besöket gjordes heller ingen visitation eller kontroll av legitimation. Klockan 12.40 släpptes de fyra besökarna in i slussen till den åtalade mannen ihop med enbart en ur kriminalvårdens personal. De andra två befann sig en bit bort.

Mötet avbröts dock bryskt två och en halv minut senare. Då stormade lagman Mats Sjösten och en väktare in och satte stopp för mötet.

– Jag tog med mig en ordningsvakt, tog mig dit och avbröt mötet. Anhöriga avvisades och den frihetsberövade skickades tillbaka till häktet, säger Mats Sjösten.

Han är mäkta upprörd över att kriminalvårdens personal arrangerat det oplanerade mötet.

– Det är en synnerligen allvarlig incident att man innanför tingsrättens skalskydd släpper in anhöriga. Det får inte förekomma och det finns inga undantag. Det hotar hela domstolens säkerhet, säger han.

– Det innebär en risk såväl för kriminalvårdens personal som för tingsrättens personal.

Vad kunde i värsta fall ha skett?

– De släpptes in i en sluss utan att ha visiterats. De kunde haft vilket tillhygge som helst. Det var fem personer med en ensam kriminalvårdare, säger Mats Sjösten.

Personalen gjorde en felbedömning

Han gjorde en anmälan till NTE, kriminalvårdens nationella transportenhet. Kriminalvården har nu genomfört en så kallad incidentutredning. Internutredaren slår fast att personalen gjort en felbedömning och att de brustit i sitt säkerhetsmedvetande.

ANNONS

Oplanerade besök är helt enkelt inte avsedda att genomföras i domstolarna. ”Omständigheter och förutsättningar är för osäkra”, skriver utredaren i sin rapport.

– Jag har inte läst rapporten och kan därför inte uttala mig om den, säger Mats Sjösten.

ANNONS