Åsa Karlsson fick ett oväntat brev med posten i början på november förra året.
Åsa Karlsson fick ett oväntat brev med posten i början på november förra året. Bild: Claudio Bresciani / SCANPIX

Åsa Karlsson fick brev om att hon blivit anställd av Varbergs kommun på nytt

I vintras fick Åsa Karlsson, som har köpts ut av kommunen, ett märkligt brev från kommunens internservice. Enligt brevet var hon nyanställd och med i brevet fanns inloggningsuppgifter och e-postadress.

ANNONS
LocationVarberg||

Åsa Karlsson blev utköpt av Varbergs kommun under 2019. Om detta har Hallands Nyheter berättat i en artikel där Åsa gav sin syn på kommunens agerande. Några veckor efter det att artikeln publicerades damp det ner ett brev i Åsas brevlåda som gjorde henne minst sagt förvånad och även upprörd.

I brevet, som var undertecknat av kommunens Internservice och riktat till en chef inom Varbergs kommun, stod det: ”Åsa Karlsson är nyanställd i kommunen och har fått ett nytt inloggningskonto”. Med i brevet fanns också dessa inloggningsuppgifter och även en ny e-postadress.

– Jag förstod först ingenting. Vad är det här? Har de anställt mig igen?, säger Åsa Karlsson som ganska snabbt insåg att detta måste vara ett misstag.

ANNONS

– Jag tänkte att det kanske har att göra med att jag sitter med i Kommunala tillgänglighetsrådet (KTR) och ska få ersättning för det, säger Åsa Karlsson

Kommunens system har triggats felaktigt

Hon vände sig till kommunen för att få besked om vad brevet innebar. Svaret hon fick var en ursäkt för att hon fått fel information samt en förklaring till vad det berodde på. Enligt svaret så hade något felaktigt triggat systemet när kommunen skulle skicka en utbetalning till henne eftersom hon tidigare haft en anställning.

– Men det krävs ju lite mer än så för att skicka brevet hem till mig. Någon har ju fått mejlet, skrivit ut det, tagit fram min adress och satt det på ett kuvert och sedan postat det till mig, säger Åsa Karlsson.

Åsa ställde ytterligare frågor till kommunen, men på dessa fick hon inga svar.

Kristina Taremark är persondirektör på Varberg kommun och den som är ytterst ansvarig för kommunens personalsystem. Hon berättar att kommunen varje år anställer mellan 450 och 500 personer och utöver det betalar de ut ersättningar till förtroendevalda och uppdragstagare. För att effektivt kunna hantera detta så sker en del av hanteringen per automatik.

”Olyckliga omständigheter”

Personaldirektören bekräftar att orsaken till att Åsa Karlsson fått brevet om nyanställning är på grund av hennes åtaganden i KTR. När Karlsson skulle få en ersättning utbetald lades hennes uppgifter in i personalsystemet på nytt och då triggades det automatiska systemet igång.

ANNONS

– I det här fallet hittade systemet av misstag den tidigare chefen som fick hjälp av en administratör att skicka informationen vidare. Det fanns inga uppgifter om privat e-post eller telefonnummer, varför administratören skrev ut mejlet i en brevmall och postade det till Åsa Karlsson.

Enligt Taremark hade administratören ingen kännedom om Åsa Karlssons tidigare anställning inom kommunen och därför reagerade denne inte på informationen i brevet.

Hur ser ni på det som hänt?

– Det är naturligtvis en olycklig omständighet att detta händer en person som tidigare lämnat kommunen, säger Kristina Taremark.

Har något liknande hänt tidigare?

– Vi känner inte till andra fall där detta har hänt, men det kan ha förekommit, säger Kristina Taremark.

Har ni vidtagit några åtgärder?

– Vi har nu gjort en ändring i systemet för de personer som läggs in där som saknar anställande chefer och kommer att se över hela processen för de automatgenererade mejlen. Detta för att säkerställa att något liknande inte inträffar i framtiden, säger Kristina Taremark.

För Åsa Karlssons del är det inträffade ytterligare en besvikelse på Varbergs kommun.

LÄS MER:Åsa Karlsson blev utköpt av Varbergs kommun

LÄS MER:Kommunen lägger miljoner på utköp

LÄS MER:"Jag förstår att folk reagerar på de stora summorna"

ANNONS