Årets hjärt-lungräddare kommer från Varberg


– Så här får det inte sluta! tänkte Mia Lind från Varberg och satte igång hjärt-lungräddning på vännen Calle Zimmerman när han drabbades av hjärtstopp bakom ratten.

ANNONS
|

Slutet på den gemensamma semestern blev en kamp på liv och död för de två paren från Varberg när de nästan var hemma från en tur ner till Europa förra sommaren. De brukar resa tillsammans i sina cabbar och den här gången hade de varit en vecka i Polen.

Mia och Mattias Lind satt i sin vita medan Calle och Eva Zimmerman körde en svart cabriolet. Sent på kvällen svängde de av från E6 vid avfarten till Tvååker. Zimmermans åkte först och Calle körde upp på bron över motorvägen och stannade vid en stoppskylt. Sedan minns han inget mer.

Agerar blixtsnabbt

Mia och Mattias kör över bron några sekunder senare och ser vännernas bil på fel sida av vägen med varningsljuset påslaget. Snabbt åker de fram och ser Calle sitta bakom ratten stirrande upp i taket.

ANNONS

Mia agerar omedelbart och får med hjälp av Mattias och en förbipasserande man ut Calle ur bilen. 112 larmas och sedan sätter hon igång hjärt-lungräddning som hon lärt sig på jobbet .

– Jag kände bara att nu gäller det och att jag måste orka hålla på ända tills ambulansen kommer.

Tror du att du orkade mer för att det var en nära vän som låg där på marken?

– Ingen aning. Jag fick kanske en adrenalinkick och tänkte att så här får det inte sluta efter alla underbara skid- och bilresor vi gjort tillsammans. Jag fick kanske någon extra kraft där.

Samtidigt satt deltidsbrandmannen Andreas Johansson hemma i Tvååker och tittade på tv, två kilometer från dramatiken. Han hade jouren när Räddningstjänsten Västs personsökare larmade.

Några brutna revben

Andreas tog sig snabbt till platsen. Strax efter kom hans kollegor och kunde sätta igång hjärtstartaren på Calles bröstkorg. Calle vaknar upp ett och ett halvt dygn senare på sjukhuset i Varberg och kunde åka hem nio dagar senare.

– Ett fantastiskt fint kvitto på att det man gör faktiskt gör skillnad, säger Andreas Johansson.

Calle Zimmerman fick ett par brutna revben av insatsen som räddade hans liv.

– Det tog ett par dygn innan man fattade vad man varit med om. Jag hade ont i revbenen ett tag och fick en pacemaker inopererad. Men är fullt återställd nu och lever som vanligt igen. Tack vare Mia och Andreas, konstaterar Calle som gick i pension bara några månader före hjärtstoppet.

ANNONS

Uppmanar fler att lära sig

Mia Lind jobbar på Varbergs sparbank och vill uppmana fler att lära sig hjärt-lungräddning.

– Den här kunskapen kan rädda liv och numera erbjuds all vår personal att gå utbildningen.

Mia får tillsammans med beredskapsstationen i Tvååker pris som Årets hjärt-lungräddare som delas ut av Riksförbundet Hjärtlung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige.

Tanken är att Mia och Calle ska medverka i TV4:s Nyhetsmorgon på fredag och berätta om det dramatiska slutet på deras semesterresa.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

Larma 112

Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter.

30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.

HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

För att hjärtat ska starta krävs ofta en strömstöt från en hjärtstartare.

I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet enbart kompressioner ska utföras i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.

Källa: Riksförbundet HjärtLung

LÄS MER: Nya råd vid hjärt-lungräddning räddar liv

LÄS MER: Ny brandstation ska hjälpa rekryteringen

ANNONS