Året i USA avbröts – nu satsar Anna vidare mot New Jersey

Basketsatsningen i Florida avbröts abrupt. Nu hämtar Anna Ekerstedt andan hemma i Varberg. I höst går satsningen vidare – i New Jersey.

ANNONS
LocationVarberg|

Äventyret i USA blev kanske inte riktigt som Anna Ekerstedt hade tänkt. Visst, hon började på college i Florida på colleget utanför Miami. Hon tog en plats i skollaget.

Skolårets vårlov (spring break) var över innan det blev raska tag i omgivningen. Skolan stängde, öppnade och övergick till uppkopplad distansundervisning.

Tanken var att åka hem 1 maj, men det blev avresa 21 mars.

Det lilla av Anna vi känner så tycktes hon ta det rätt coolt. Eller?

– Det var tråkigt, såklart. Säsongen var slut och vi hade paus från träningar. Det var ändå skönt att det inte hände mitt i säsongen.

ANNONS

Anna hann uppleva den nya miljön under de sju månaderna i USA:

Att spela basket på collegenivå innebär en del resor.

Finns det några likheter med upplägg och arrangemang vid exempelvis bortamatcher?

– Det är ganska likt. En timma innan matchen börjar kör vi igång på golvet. Det längsta åkte vi nio timmar i buss. Men då var det en resa för två matcher. Vi bodde på hotell och spelade fredag och lördag.

Ofta hör man (möjligen fördomsfullt) att det är milsvid distans till ledarna.

Vad fick du för relation till coachen?

– Jag gillade verkligen vår coach, Brian McCormick. Han har varit i Sverige och Danmark och coachat. Man har ju hört coacher som kommer hit som är gapiga. Man han var rak och vettig.

Anna spelar oftast ”fyra” i laget eller forward.

Hur ser din utveckling ut?

– Det har gått bra. Jag har börjat skjuta fler treor. Det har funkat och byggts på.

Hur skiljer sig din roll i laget sedan du spelade i Basketligan med Mark?

– Jämfört med ligan har jag en större roll nu. I Mark hade vi ju två amerikanskor.

Du kom in en ny miljö, ska samsas med en Texastjej, någon irländska och dela rum med en danska (Emelie).

ANNONS

Hur kom du in i det?

– Man håller inte alltid med alla. Man märker ju att jag och danskan kom väldigt bra överens. Vi har fler likheter och har till och med mött varandra i en ungdomslandskamp i Kina. Det kom vi på sen.

När olika kulturer möts kan det bli en del ifrågasättanden.

Vad är det märkligaste som har hänt?

– De är fascinerade över att vi äter så bra mat. De äter ju faktiskt en hel del skräpmat där. De kunde komma in på träningen och äta lite chips, man tänkte, ja, ja...

Har ni fått dem att förstå vikten av att äta rätt?

– Det var väl någon som kom fram och berättade, ”jag har börjat äta gröt med bär till frukost”. Det var lite kul.

Rumskompisen Emelie från Hørsholm, nära trivsamma Vedbæk i norra Köpenhamn införde skandinaviskt mys bland kompisarna. Danskarna har sitt hygge och svenskarna sitt fika.

– Det fanns en plansch på Ikea hur man definierar en fika. Vi införde hyggefika.

Även om basketbollen är viktigast så är studierna betydelsefulla. Anna läste under skolåret i Davie, Florida social psykologi. Upplägget var lite spretigare än så med matematik, och art appreciation, någon form av konstförståelse.

ANNONS

De sista veckorna skedde studierna hemma i flickrummet i Varberg. Det funkade rätt hyfsat även om det krävdes en livsstil som var anpassad till skolans Floridatid, minus sex timmar.

Nu väntar New Jersey och studier och basketspel på en högre nivå.

I normala fall finns tillfälle att bekanta sig med nya miljön på vårterminen. Det fungerar naturligtvis inte på samma sätt nu. Men det finns teknik till hjälp. Den nya gruppen samlas uppkopplad via ett amerikanskt videosystem.

– Vi har möte varje vecka och har fått ett upplägg för sommarträningen. Bara jag tycks ha möjlighet och tillgång till ett gym.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS