Varberg satsar på sommarskola - få dyker upp

Varberg har sökt högre bidrag än både Halmstad och Falkenberg för årets lovskolor. En möjlighet till extraundervisning som ger eleverna en andra chans. Men bara 30 procent deltar.

ANNONS
|

Skolgården ekar tom på Peder Skrivares skola som vanligtvis rymmer över 1 700 elever. I korridorerna är klimatet avslappnat. Något som kan bero på att eleverna i sommarskolan är färre än planerat.

— Man kan tycka att sex elever i en klass låter lite, men det skapar en trygghet och då går det mycket snabbare att få eleverna att våga prata och inte vara så rädda för att göra misstag, säger Patrik Mattisson.

Varbergs kommun anordnar i sommar två olika sommarlovsskolor. En för nyanlända svenskar som läser språkintroduktionsprogrammet och en för eleverna i grundskolan som ska läsa upp sina betyg inför gymnasiet.

ANNONS

Kommunen räknade med att 160 elever skulle komma till sommarskolan för språkintroduktionsprogrammet men bara 100 elever anmälde sig. Av dem dök bara 45 stycken upp.

-I min klass är vi kanske fyra till fem stycken, men alla kommer inte varje dag. Idag var vi fyra stycken säger Milad Jafari, elev på språkintroduktionsprogrammets sommarskola.

Han har varit i Sverige i snart två år och detta är hans andra sommar på Peder Skrivares sommarskola. Milad Jafari är tacksam över att det finns möjlighet att studera svenska under sommaren.

-Det hjälper jättemycket. Man glömmer bort den svenska man lärt sig under läsåret när man går på semester med sina vänner från hemlandet. Då pratar man hela tiden sitt modersmål, säger han.

I fikarummet pratas det om att det är bra att klasserna inte är så stora, eftersom det betyder att man kan ge varje elev mer tid. Att vara lärare för eleverna i Språkintroduktionsprogrammet är ett yrke som kräver både kreativitet och god iakttagelseförmåga.

— Eftersom jag inte pratar dari eller arabiska, vilket är våra huvudspråk här på skolan, så kan jag ibland få använda mig av innovativa metoder för att göra mig förstådd. Jag fick till exempel falla rätt ner i golvet när ordet falla skulle förklaras, säger Patrik Mattisson med ett skratt.

ANNONS

Eleverna är också flitiga med sina mobiler och internet används ofta som hjälpmedel när språkbegränsningen gör sig påmind.

— Ibland blir det Google translate och ibland får de visa bilder. Sen är det viktigt för mig som lärare att hålla koll så att verkligen alla har förstått innan jag går vidare med lektionen, säger Patrik Mattisson.

I augusti är det dags för grundskolans sommarskola och där har kommunen ansökt om bidrag för 50 elever. Men Elisabet Svennerstål Johnsson, förvaltningschef Barn- o utbildningsförvaltningen, bekräftar att det bara är 20 till 25 elever som anmält sig.

Orsaken till det låga deltagandet på sommarskolan för språkintroduktionen är oklart. Men en anledning kan vara att många väljer att sommarjobba istället.

- Förra året var det nästan dubbelt så många här. Men många av mina vänner har fått uppehållstillstånd och arbetar istället. Jag har inte fått det än så jag är här, säger Milad Jafari

Beviljade lovskolebidrag 2017

Varbergs kommun: 772 200 kronor

Kungsbacka kommun: 1 337 479 kronor

Falkenberg kommun: 111 540 kronor

Halmstad kommun: 727 870 kronor

Hylte kommun: 357 500 kronor

Laholm kommun: 57 200 kronor

* Bidraget betalas först ut efter att kommunen meddelat hur många som faktiskt medverkat under lovskolorna.

ANNONS