Zulukungen Goodwill Zwelithini, i mitten, uppmanar Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att undanta nästan tre miljoner hektar från regeringens planer på en omfördelning av landets mark. Arkivbild.
Zulukungen Goodwill Zwelithini, i mitten, uppmanar Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att undanta nästan tre miljoner hektar från regeringens planer på en omfördelning av landets mark. Arkivbild.

Zulukung vill undantas från landreform

Den sydafrikanske zulukungen Goodwill Zwelithini uppmanar landets president Cyril Ramaphosa att undanta nästan tre miljoner hektar kungliga områden från regeringens planer på en omfördelning av det bördiga landets mark.

ANNONS
|

Frågan om en omfattande landreform i Sydafrika har blivit glödhet inför nästa års nationella val, efter att Ramaphosa lovat att ändra i landets författning för att få till stånd tvångsövertagande av mark utan kompensation.

Nästan 25 år efter det att Sydafrika höll sina första demokratiska val, och därmed satte formellt stopp för rasåtskillnadspolitiken apartheid, är fortfarande fördelningen av mark mycket ojämlik i förhållande till folkgrupp. Uppskattningsvis 72 procent av all mark ägs av den vita minoriteten, som bara utgör 9 procent av befolkningen. Pressen är därför hård på Cyril Ramaphosa att göra något åt snedfördelningen. Men också kritikerna är många.

ANNONS

Jublande anhängare

- Han (Ramaphosa) måste komma hit och säga att... och skriva ner i ett avtal och underteckna att Zulus land inte kommer att röras, krävde Goodwill Zwelithini i ett tal i helgen.

- Som zululedare försöker jag säkerställa att er egendom skyddas, fortsatte han till sina anhängares jubel.

Goodwill Zwelithini är ensam förvaltare av 2,8 miljoner hektar land genom stiftelsen Ingonyama.

Investerare tvivlar

Han har tidigare varnat för "att hela helvetet kommer att braka loss" om stiftelsens ägarstruktur utmanas.

Cyril Ramaphosa, som tillträdde som Sydafrikas president i februari i år, har lovat att en ny landreform ska genomföras utan att hota stabiliteten. Men många jordägare och investerare har uttryckt stora tvivel.

Kungar, som Goodwill Zwelithini, har ingen officiell makt i Sydafrika, men miljontals sydafrikaner är starkt lojala mot flera av dem. I författningen omnämns de som traditionella ledare.

ANNONS

TT-AFP

ANNONS