Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterar Ukrainas kandidatur för världsutställningen 2030: Odessa. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterar Ukrainas kandidatur för världsutställningen 2030: Odessa. Arkivbild. Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Zelenskyj vill stå värd för världsutställning

– Låt mig få presentera Ukrainas kandidatur för världsutställningen 2030. Jag presenterar Odessa – och hela Svartahavsregionen.

Så lyder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs inledande ord i tisdagskvällens tal.

Han säger att Ukraina i år har blivit världens förebild för tapperhet. Vidare säger Zelenskyj att människor har sett att Ryssland inte kommer att nå sina mål – och i sinom tid kommer de att se hur Ukraina blir en förebild också för återuppbyggnad.

– Återuppbyggnaden av vårt land kommer att bli vår tids mest betydelsefulla ekonomiska, teknologiska och humanitära projekt.

Enligt Zelenskyj finns det redan ett system för återuppbyggnad som andra länder och företag kan delta i som "inte bara kommer att återuppbygga, utan visa att en fri värld och medvetna länder alltid är starkare än vilken tyrann som helst."

Han framhåller också att världsutställningen aldrig har ordnats i Östeuropa.

– Det borde vi ändra. Och Odessa är den perfekta platsen att göra det på, konstaterar den ukrainske presidenten och säger att staden kanske står värd för världsutställningen för första gången – men har varit förbunden med världen i århundraden.