Partimedlemmar applåderar kampen mot fattigdom i Kina.
Partimedlemmar applåderar kampen mot fattigdom i Kina. Bild: Yan Yan/AP/TT

Xi: Ingen kan bekämpa fattigdom som vi

Ett historiskt "mänskligt mirakel". Så beskriver Kinas president Xi Jinping utvecklingen i sitt hemland, som han nu förklarar fritt från extremfattigdom. Fattigdomsinsatserna i kommunistlandet har dock kritiserats.

ANNONS

Vid en prålig ceremoni i Peking delar Xi ut medaljer till tjänstemän som arbetat med att lyfta fattiga landsbygdsområden samt lovar dela med sig av det "kinesiska exemplet" till andra utvecklingsländer.

– Inget annat land kan lyfta hundratals miljoner människor ur fattigdom på så kort tid, säger presidenten.

Det var i vintras som Kina först utropade seger mot den extrema fattigdomen, då de sista länen ströks från listan över extremfattiga områden. Utvecklingen beskrivs som en "födelsedagsgåva" från Xi till Kommunistpartiet, som senare i år fyller 100 år, och något som går i linje med partiets mål om att bygga "moderat välstånd" i jättelandet.

ANNONS

Enligt Världsbanken har Kina lyft över 800 miljoner människor – motsvarande mer än hela Europas befolkning – ur fattigdom sedan 1970-talet, då marknadsreformer infördes. De senaste åren har regeringen gjort miljardsatsningar på bland annat infrastruktur och bostäder samt erbjudit fattiga landsbygdsområden skattelättnader och bidrag.

Säkerheten i diktaturens statistik är dock svårt att bedöma och anklagelser om korruption med koppling till fattigdomsinsatserna har förekommit.

Lägg därtill att Pekings gräns för extremfattigdom ifrågasätts. Den ligger på en inkomst på motsvarande 1,69 USA-dollar (cirka 14 kronor) om dagen, vilket är lägre än Världsbankens måttstock på 1,90 dollar om dagen, skriver Reuters.

ANNONS