Efterfrågan på elfenben minskar stadigt i Kina. Arkivbild.
Efterfrågan på elfenben minskar stadigt i Kina. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

WWF: Färre vill köpa elfenben i Kina

Kinesernas köplust på elfenben har halverats sedan 2018 – då landet förbjöd all handel med och hantering av produkten.

ANNONS

Den kinesiska konsumtionen av elfenben har pekats ut som ett av de största hoten mot de afrikanska elefanterna. Uppskattningsvis dödas fler än 20 000 elefanter årligen av tjuvjägare och slakten har upprört en hel värld.

Traditionellt har Kina varit den största marknaden. Nu är efterfrågan i landet lägre än den varit på fyra år, visar en rapport från Världsnaturfonden (WWF).

Dock finns det fortfarande en oro för en inbiten grupp köpare, så kallade hard buyers, på åtta procent som är fast beslutna att vilja köpa elfenben även i framtiden, enligt Louise Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

"Det behövs fortsatta krafttag, lagarna måste efterlevas och efterfrågan minska ytterligare", säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det här är fjärde året i rad som undersökningen om elfenben genomförs i Kina. Omkring 2 000 personer i 15 kinesiska städer har intervjuats. Resultatet visar att efterfrågan minskar stadigt i landet.

Djurhandel, förstörda ekosystem och hälsorisker hänger ihop, anser Carlson.

"Att jobba förebyggande och skydda vilda djurarter från att överexploateras genom konsumtion och handel, är avgörande för hela vår överlevnad", säger hon.

Fakta:

Kina har traditionellt varit världens största marknad för elfenbenshandel. Det mesta har sålts som sniderier och statyetter.

Handeln inom Kina har pågått i 2000 år, men förbjöds 31 december 2017.

Stora kampanjer på sociala medier med artister och kända personer de senaste åren har försökt få kineserna att sluta handla elfenben.

Källa: WWF

ANNONS