Wuendy Cardenas från Venezuela med dottern Luana Håkansson.
Wuendy Cardenas från Venezuela med dottern Luana Håkansson.

Wuendy från Venezuela: Småbarn och gamla kvar

Maktkampen om vem som ska vara Venezuelas president pågår för fullt. Samtidigt lider folket i det krisande landet.

ANNONS
|

Wuendy Cardenas, 37 år, pratar på spanska med sonen Iker. Han fyller fyra år snart och har aldrig varit i Venezuela. Men någon gång vill han klättra i det där mangoträdet som hans mamma har pratat om.

- Vi har inte vågat åka dit med barnen. Jag har väntat på att det ska bli bättre, men det blir bara värre och värre, säger Wuendy Cardenas.

ANNONS

Hon sitter i soffan med dottern Luana i knät och torkar sig med en servett i ögonen. Wuendy Cardenas blir alltid känslosam när hon pratar om sitt hemland, berättar hon.

- 2016 fick vi för första gången höra om att folk dör – att barn dör. Sjukdomar som inte fanns när jag var liten har börjat spridas och folk gräver i soptunnorna efter mat.

Från rikt land till kris

När Wuendy Cardenas lämnade Venezuela för 15 år sedan var det ett rikt land i Sydamerika. Men oljekrisen 2014 var en katastrof för landet, vars exportinkomst till omkring 95 procent kom från oljan. Det i kombination med ekonomisk vanskötsel och korruption har resulterat i hyperinflation och djup ekonomisk kris.

Matbristen är stor och arbetslösheten hög. Sjukdomar som mässling, malaria och difteri har blossat upp igen. Nio av tio sjukhus har brist på mediciner och sjukvårdsmateriel, enligt den svenska biståndsmyndigheten Sida.

- Jag lider av att se hur det har utvecklats. Det är svårt att förklara hur man lever med en inflation på en miljon procent. Min mamma står i kö i timmar för att köpa mjölk eller andra varor, men hon har liksom vant sig, säger Cardenas.

ANNONS

Ser familjen splittras

Sedan krisens start 2014 har över tre miljoner människor lämnat Venezuela. Wuendy Cardenas har sett sin egen familj splittras och spridas över hela världen.

Hon har en syster i Amsterdam och en i New York. Brodern och hans sambo har, som många andra släktingar och vänner, lämnat sina små barn hos mor- eller farföräldrar i Venezuela och flyttat till Peru för att kunna försörja familjen.

- Det är traumatiserande för barnen. De förstår inte varför föräldrarna lämnar dem. Det är nästan bara gamla och små barn kvar i Venezuela nu.

Wuendy Cardenas kommer från staden Mérida i västra Venezuela och flyttade till Frankrike 2003 för att arbeta som au pair och studera. Samma år träffade hon sin blivande man från Sverige och sedan tio år tillbaka bor de tillsammans i Stockholm.

Hon hjälper regelbundet sin familj i Venezuela med pengar och har startat en förening för att hjälpa andra behövande. Men det är lättare sagt än gjort. President Nicolás Maduro hävdar att krisen beror på sanktioner från USA och humanitär hjälp stoppas från att komma in i landet.

ANNONS

"Barn dör varje dag"

Men hopp om förändring har väckts hos många venezuelaner sedan talmannen i parlamentet, Juan Guaidó, utropade sig till interimspresident i Venezuela 23 januari. USA och flera EU-länder erkänner honom som president medan bland annat Ryssland, Turkiet och Mexiko står på Maduros sida i maktkampen.

I torsdags samlades företrädare från europeiska och latinamerikanska länder för att försöka nå en lösning i den politiska krisen. Förhandlingarna lär fortsätta.

Tårarna rinner ned för Wuendy Cardenas kinder.

- Ett litet barn dör varje dag i Venezuela. Folk drabbas jättehårt medan vi sitter här och diskuterar, säger hon.

TT

Fakta: Krisen i Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter president Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Juan Guaidó utropade sig till tillförordnad president den 23 januari.

Bland andra USA, flera EU-länder, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia och Peru erkänner Guaidó som tillfällig president. Turkiet, Kuba, Bolivia och Mexiko har uttryckt sitt stöd för Maduro.

Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till drygt 95 procent kom från oljan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS