Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En flicka vaccineras mot mässling och polio i Tchad. Arkivbild.

WHO: Stor ökning av antalet mässlingfall

Antalet bekräftade fall av mässling världen över under första kvartalet i år var 112 163 enligt Världshälsoorganisationens (WHO) preliminära siffror. Det är fyrfaldig ökning jämfört med samma period i fjol.

Antalet fall av den mycket smittsamma sjukdomen, som kan döda barn eller ge dem men för livet, ökar i samtliga regioner i världen. WHO vill att fler länder sätter in effektiva vaccinationsprogram.

"De senaste månaderna har en ökning i antalet fall skett också i länder med hög grad av vaccinationstäckning, däribland USA liksom i Israel, Thailand och Tunisien när sjukdomen har spridits fort bland grupper av ovaccinerade människor", skriver WHO i en rapport.

Den globala vaccinationsgraden har stannat av vid cirka 85 procent, enligt WHO – som pekar på att det krävs 95 procent för att förhindra nya utbrott. I 25 länder får heller inte de behandlade en andra dos vaccin.

Nya utbrott har uppstått i Etiopien, Filippinerna, Georgien, Kazakstan, Kongo-Kinshasa, Kirgizistan, Madagaskar, Myanmar, Sudan och Ukraina. Dessa har "orsakat många dödsfall – huvudsakligen bland unga barn", enligt WHO.

Dessutom, påpekar organisationen, är antalet reella fall alltid fler än de som anmäls så läget är värre än det som rapporten ger vid handen.