Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några av de för tidigt födda spädbarn som har vårdats på al-Shifasjukhuset i Gaza stad. Bilden togs förra helgen av en läkare.
Några av de för tidigt födda spädbarn som har vårdats på al-Shifasjukhuset i Gaza stad. Bilden togs förra helgen av en läkare. Bild: Dr. Marawan Abu Saada/AP/TT

WHO: Bebisar evakuerade från sjukhus i Gaza

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus bekräftar att 31 "mycket sjuka bebisar" evakuerats från sjukhuset al-Shifa i staden Gaza.
WHO beskriver sjukhuset som "en dödszon" och uppmanar till fullständig evakuering därifrån.

Utöver bebisarna har sex vårdarbetare och tio familjemedlemmar till personal evakuerats, skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

Enligt Tedros ledde WHO en andra insats med FN och Palestinska Röda halvmånen till sjukhuset under söndagen.

"Ytterligare insatser planeras för att brådskande transportera kvarvarande patienter och vårdpersonal ut ur al-Shifasjukhuset, beroende på om parterna i konflikten garanterar säker passage", skriver han.

Evakueringen följer på ett besök av bland andra WHO på sjukhuset i lördags. I ett uttalande skriver WHO att man tillsammans med andra hjälporganisationer och säkerhetspersonal varit inne på al-Shifa. Under den timme som läget medgav att organisationerna vistades i sjukhuset bevittnade de en "desperat" situation i vad de beskriver som "en dödszon".

De såg tydliga tecken på granateld och skottlossning. De såg också en massgrav vid ingången till sjukhuset och fick information om att 80 personer låg begravda där.

Avfall och sopor

Organisationernas bedömning är att al-Shifa, tidigare det största, mest avancerade och bäst utrustade sjukhuset i Gaza, inte längre kan fungera som vårdinrättning. I uttalandet beskriver de att medicinskt avfall och sopor ligger spritt på området och i korridorerna – en uppenbar hälsorisk som ökar risken för infektioner.

Vid besöket fanns 25 personer ur personalen och 291 patienter kvar på sjukhuset. Bland patienterna fanns 32 för tidigt födda bebisar vars tillstånd var kritiskt, två personer som intensivvårdades utan hjälpmedel för andning och 22 dialyspatienter som inte hade fullgod tillgång till den behandling de behöver för att överleva.

Merparten av patienterna vårdas för skador orsakade av kriget, enligt WHO. Där finns personer med svåra skallskador, komplicerade frakturer, brännskador samt patienter som har amputerats. Flera har infekterade sår.

Snar evakuering?

WHO och partnerorganisationerna inledde efter besöket arbetet med att ta fram en plan för omedelbar evakuering av sjukhuset.

Inom de närmaste tre dagarna ska de försöka hjälpa till med "brådskande transporter" av patienter till främst Nassersjukhuset och Europeiska sjukhuset i södra Gaza. Dessa är dock redan hårt ansträngda, både vad gäller personal och resurser.

25 av Gazas sjukhus är helt ur funktion på grund av bränslebrist och andra problem och resterande elva är endast delvis i bruk, enligt WHO.

Sjukhuset al-Shifa har stått i fokus sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleddes i början av oktober, då Hamas anföll Israel. Israel hävdar att Hamas har en ledningscentral i eller under sjukhuset, att det används för militära syften. I veckan tog sig israeliska soldater in i sjukhuset och började söka igenom byggnaderna.

"Extremt lidande"

I lördags lämnade patienter, personal och andra sjukhuset till fots sedan en evakueringsorder spritts. Kvar stannade enbart de patienter som var för sköra för att flyttas samt några läkare och sköterskor.

WHO uppmanar till omedelbart eldupphör och införsel av humanitärt bistånd till Gaza. Man vädjar också om att hjälporganisationer ska få tillgång till området för att kunna undsätta nödställda.

Organisationen uppmanar även Hamas att omedelbart och utan villkor släppa den gisslan man håller.

"Gazabornas extrema lidande kräver att vi omedelbart och konkret agerar med humanitet och medmänsklighet", skriver WHO.

Området runt al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus, har hamnat i fokus för striderna i området de senaste dagarna.
Området runt al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus, har hamnat i fokus för striderna i området de senaste dagarna. Bild: Johan Hallnäs/TT
Krigsskadade patienter tas omhand på al-Shifasjukhuset. Bilden togs innan Israels militär tog sig in på sjukhuset i veckan. Arkivbild.
Krigsskadade patienter tas omhand på al-Shifasjukhuset. Bilden togs innan Israels militär tog sig in på sjukhuset i veckan. Arkivbild. Bild: Abed Khaled/AP/TT

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Före det senaste krigsutbrottet beräknades omkring två miljoner människor bo på Gazaremsan.

Området var del av Osmanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin