En medlem av den syriska civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna bär en skadad pojke som de räddat under ett flyganfall i östra Ghouta.
En medlem av den syriska civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna bär en skadad pojke som de räddat under ett flyganfall i östra Ghouta.

Wallström: Tungt ansvar på dem som röstar mot

Sverige förhandlar in i det sista med länderna i FN:s säkerhetsråd om en vapenvila i Syrien – men allt kan falla om Ryssland lägger sitt veto. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger nu att landet är redo att överväga resolutionen.

ANNONS
|

- Vi får se vad det betyder i slutänden, säger utrikesminister Margot Wallström till TT om Lavrovs öppning.

- Det ligger ett väldigt tungt ansvar på dem som eventuellt röstar emot. Men vi hoppas förstås att vi ska få stöd för resolutionen. Det behövs. Men det finns också en risk för veto. Vi är fullt medvetna om det.

ANNONS

Omröstningen i New York väntas tidigast sent i kväll, svensk tid. Den stora utmaningen är att få med sig Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i konflikten och som dessutom har möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

Extremt våld

Förslaget om en vapenvila i hela Syrien har förberetts av Sverige och Kuwait under ett par veckors tid, och kommer i svallvågorna av de senaste dagarnas kraftiga bombningar och raketbeskjutning av rebellkontrollerade östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus. Över 400 civila, varav 95 barn, har dödats och runt 1000 skadats i bombningarna sedan i söndags, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes. Många sjukhus i området har slagits ut, enligt människorättsorganisationer.

- Vi menar att det här sker i strid mot internationell humanitär rätt, att rikta militära insatser mot civilbefolkningen för att undergräva motståndet. Det går ut på att regimen ska undvika en FN-ledd politisk lösning genom att utplåna all opposition, säger Wallström.

ANNONS

Om vapenvilan går igenom kommer flyganfallen stoppas i 30 dagar för att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna, och för att skadade och kritiskt sjuka ska kunna lämna området. Det finns dock ett undantag för fortsatta "antiterrorismoperationer" mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.

Komplicerad process

Ryssland har begärt mötet i säkerhetsrådet för att diskutera situationen i östra Ghouta. Ryssland sade inledningsvis att förslaget om vapenvila är orealistiskt, men utrikesminister Sergej Lavrov säger nu att landet är redo att överväga resolutionen, skriver Interfax.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att det är "absurt att hävda att dessa attacker mot civila har något att göra med bekämpning av terrorism."

"Det är dags att vidta omedelbara åtgärder i hopp om att rädda mäns, kvinnors och barns liv som attackeras av den barbariska Assadregimen", säger hon i ett uttalande.

USA kommer att stödja förslaget.

"Det bör varje ledamot av säkerhetsrådet göra", tillägger Haley.

Uppmaningen om en snabb omröstning kom sedan FN:s generalsekreterare António Guterres efterlyst ett stopp för krigsaktiviteterna i östra Ghouta, där livet för de 400000 civila har blivit ett "helvete på jorden".

Merkel: En massaker

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar dödandet av civila i Syrien för "en massaker". Den tyska regeringen kommer nu att vända sig till Assadregimens allierade Ryssland i ett försök att få stopp på våldet, säger hon.

ANNONS

- Det vi ser här, de fasansfulla händelserna i Syrien, är en regim som inte strider mot terrorister, utan mot sitt eget folk. Dödandet av barn, förstörandet av sjukhus, allt det här är en massaker som måste fördömas, säger Merkel vid ett tal i förbundsdagen.

- Vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på den här massakern, fortsätter hon.

TT

Fakta: Östra Ghouta

Omkring 400000 människor bor i östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större miltär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, beräknar att över 400 civila dödats och runt 1000 skadats sedan i söndags.

Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.

Källa: AFP, Reuters

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

ANNONS