Venezuelas ledare Nicolás Maduro i ett tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 2015. Arkivbild.
Venezuelas ledare Nicolás Maduro i ett tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 2015. Arkivbild. Bild: Martial Trezzini/Keystone via AP/TT

Venezuela får plats i FN:s människorättsråd

ANNONS

Venezuela får en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

President Nicolás Maduros regering, som anklagas för en mängd människorättsbrott, beskriver det som en "historisk seger" och säger att man kommer att verka för fred.

I samband med att tilldelningen tillkännagavs meddelade den venezuelanske justitieministern att 24 oppositionella venezuelaner som fängslats kommer att släppas.

47 länder sitter i människorättsrådet, var och ett på treårsmandat. Venezuela fick en av två lediga platser för syd- och latinamerikanska länder, medan Brasilien fick den andra.

Valet av Venezuela är "ett slag i ansiktet på landets otaliga offer, som torterats och mördats av regeringsstyrkor", säger Philippe Bolopion vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

ANNONS

Över 7 000 personer har dödats utomrättsligt i landet sedan början av förra året, meddelade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i somras.

ANNONS