Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centralamerikanska migranter bakom staketet till ett tillfälligt boende i Tijuana i Mexiko.

Varför vandrar tusentals migranter mot USA?

I veckor har flera grupper om totalt tusentals människor vandrat från Honduras genom Guatemala och Mexiko i hopp om att nå USA. Men vilka är migranterna, vad driver dem och varför har frågan blivit så laddad?

• Hur många är de?

I nuläget befinner sig cirka 3 500 migranter i Tijuana, den mexikanska gränsstaden mot USA. Ytterligare 3 000 väntas komma dit de närmaste dagarna, enligt nyhetsbyrån AFP. Under oktober och november har det florerat uppgifter om att totalt mellan 7 000 och 10 000 centralamerikanska migranter vandrar norrut. Cirka 2 000 honduraner har dock återvänt till sitt hemland, enligt Guatemalas regering.

•Varför har de flytt och vart är de på väg?

Migranterna är huvudsakligen från Honduras. En vanlig anledning till att människor väljer att lämna landet är fattigdom och det utbredda våldet. Honduras är ett av världens mest morddrabbade länder, med mäktiga gatugäng som styr sina respektive områden med skoningslöst våld.

Målet för de flesta är att ta sig över gränsen till USA för att påbörja ett nytt liv, skriver The New York Times.

•Varför just nu?

Bartolo Fuentes, aktivist och tidigare parlamentsledamot i Honduras, uppges vara den som i oktober manade människor att mötas vid busstationen i staden San Pedro Sula, för att lämna landet. Fuentes greps dock i Guatemala och karavanerna har letts av andra aktivister som fattat beslut om rutt och var man stannar för natten.

Att migranterna genomför sin vandring under hösten har att göra med att vädret blivit svalare – i kombination med gängvåld och tilltagande politisk oro efter fjolårets presidentval i Honduras, skriver NBC News med hänvisning till uppgifter från migrationsexperter. Karavanerna ska ha organiserats för att skydda deltagarna under den farliga resan genom bland annat Mexiko.

• Hur har USA reagerat?

USA:s president Donald Trump har skrivit flera ilskna Twitterinlägg där han bland annat utmålat migranterna som farliga. USA har skickat 5 800 soldater till landet södra gräns för att stärka den, samt stängt vissa gränsövergångar. Trump har även hotat att dra in biståndet till Honduras, Guatemala och El Salvador om inte länderna stoppar migranterna.

Det är en signaturfråga för Trump att stoppa människor från att ta sig in i USA utan tillstånd. Inför kongressvalet i början av november upprepade han sitt vallöfte från 2016 om att bygga en gränsmur mot Mexiko.

• Har vi sett migrantkaravaner tidigare?

Ja, i våras avgick en mindre karavan från Honduras. Några hundra migranter nådde i slutet av april gränsövergången mellan USA och Mexiko vid Tijuana, där cirka 150 försökte söka asyl, enligt tidningen The New York Times. Ett tiotal försökte ta sig över gränsen olagligt och greps.

Andra mindre migrantkaravaner har organiserats i centralamerikanska länder tidigare år. De avgår ofta runt påsk och kallas "Via Crucis" för att symboliskt anspela på Jesus och korsfästelsen.