Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur ersättning ska betalas vid länkande och bättre stopp för uppladdning av upphovsrättsskyddat material ingår i EU:s omdebatterade nya regler för upphovsrätt på nätet. Datoranvändaren på bilden – en rumänsk polis i början av 00-talet – har dock inget med texten att göra. Arkivbild.

Valkamp väntar om upphovsrätt på nätet

Nätjättar och aktivister suckar tungt. Tidningsutgivare och journalistförbund är nöjda. Striden om EU:s nya upphovsrättsregler på internet går dock vidare – och kan bli en tung fråga i kommande EU-val.

Diskussionen om en modernisering av EU:s gamla upphovsrättsregler från tidigt 00-tal har präglats av mörka rubriker om att antingen förstöra internet eller sätta spiken i kistan för konstnärer och gammelmedia.

När EU-parlamentet efter en intensiv debatt enades om sin linje på onsdagen var reaktionerna snabba – med fortsatt drastiska ord.

"I dag tackar vi parlamentsledamöterna som röstade för pressfrihet, demokrati, professionell journalistik och europeiska värderingar", säger Angela Mills Wade från europeiska tidningsutgivarförbundet EPC i ett uttalande.

- Det är illa för skaparna, för entreprenörerna och för innovatörerna, säger å andra sidan Googles marknadschef Philipp Schindler på en mässa i Köln, enligt Reuters.

Länkskatt och filter

Striden har främst stått om två paragrafer – 11 och 13 – som handlar om hur originalproducenten av exempelvis en nyhetsartikel ska kunna få ersättning när det länkas vidare till den och på vilket sätt sociala medier och plattformar redan på förhand ska kunna sätta stopp för att upphovsrättsskyddat material laddas upp.

Kritikerna har kallat det första för en "länkskatt" och befarar att alltför hårda krav på det sistnämnda kommer att leda till behovet av uppladdningsfilter som i slutändan mest drabbar nätanvändarna.

Den ansvarige för EU-parlamentets linje, tyske kristdemokraten Axel Voss, försöker dock tona ned dramatiken.

- Jag är övertygad om att så fort stoftet har lagt sig så kommer internet att vara lika fritt som i dag och upphovsmän och skapare kommer att få en mer rättvis del av inkomsterna som genereras genom deras arbete. Då kommer vi att undra vad allt bråk handlade om, säger Voss efter omröstningen.

Besvikna svenskar

Många av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet suckar tungt.

- Jag tror att vi har slagit krokben på oss själva, säger Fredrick Federley (C).

- Det var dramatiskt och oväntat och vi är besvikna, säger Jytte Guteland (S), som tillsammans med övriga ledamöter från S och FI ändå till sist röstade för förslaget. Hon hoppas nu kunna få till förändringar i de kompromissförhandlingar som vidtar mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.

Även Christofer Fjellner (M) hoppas på förändringar.

- Det här kommer leda till att det blir dyrare och svårare för start-ups och användarvänligheten blir sämre. Men ingenting är satt i sten. Nu ska vi förhandla det här med ministerrådet och medlemsstaterna och förhoppningsvis kan en ny regering i Sverige hjälpa till att förändra rådets (medlemsländernas) position, säger Fjellner.

Max Andersson (MP) sätter sitt hopp till att frågan mycket väl kan komma att läggas på EU-parlamentets bord igen lagom till kampanjandet inför nästa års EU-val.

- Gör vi det här till en valfråga i många länder så har vi chans att få ett mycket bättre utfall vid nästa omröstning, säger Andersson i Strasbourg.