Under söndagen röstar finländarna i riksdagsval.
Under söndagen röstar finländarna i riksdagsval.

Valfrågorna som engagerat i Finland

Tre ämnen har dominerat debatten inför söndagens riksdagsval i Finland: vården, invandringen och klimatet.

ANNONS
|

Vården

Finlands befolkning blir allt äldre. Men hur ska äldrevården se ut?

Liksom i många europeiska länder gäckar frågan finländska politiker, som tycks ha svårt att komma överens. En rad fall av vanvård har avslöjats under vintern, och i centrum står stora privata vårdföretag. Skandalerna har blottlagt en ideologisk splittring mellan framför allt det moderata Samlingspartiet, som förespråkar valfrihet i vården, och Socialdemokraterna (SDP).

Vårdfrågan bidrog i högsta grad till att den Centerledda koalitionsregeringen föll för en dryg månad sedan. Statsminister Juha Sipilä upplöste regeringen sedan riksdagen röstat ned dess omfattande vårdreform.

ANNONS

Invandringen

Finland har redan en strikt invandringspolitik. Nu har en debatt om gränserna fått nytt liv sedan en otäck sexualbrottshärva mot unga flickor i Uleåborg uppdagades i december i fjol.

Polisen utreder flera misstänkta förövare som kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar. Fallen blev ett argument för Sannfinländarna, som länge gått till val på en sträng asylpolitik. Partiet har gått starkt framåt inför söndagens val – från runt 12 procent i slutet av förra året till över 16 procent i den senaste opinionsundersökningen från institutet Taloustutkimus, som publicerades av Yle.

Klimatet

Precis som i Sverige har begrepp som flygskam och köttskam seglat upp på den politiska agendan i Finland, vilket har gett upphov till en kapplöpning bland landets partier i klimatfrågan. Flera partier är överens om att skatten på kött måste höjas, något som partier som De gröna och Vänsterförbundet länge förespråkat. Andra talar om att värna om det närproducerade, som landsbygdspartiet Centern.

Två partier har profilerat sig som klimatskeptiska, och säger kategoriskt nej till klimatsmarta reformer: Sannfinländarna och det mindre utbrytarpartiet Blå Framtid.

TT

ANNONS