Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det tänds ljus utanför det saudiska konsulatet i Istanbul, där en nybildad grupp kräver rättvisa efter Khashoggi-mordet.

Vaka utanför konsulatet – kräver rättvisa

Släkt, vänner och anhängare till Jamal Khashoggi samlas utanför det saudiska konsulatet i Istanbul för att sörja hans död – och kräva rättvisa. Saudiarabien har backat och säger nu att mordet var planerat.

"Från denna plats, där Jamal miste sitt liv, säger vi klart och tydligt att vi inte kommer att acceptera kompromisser i fallet som gäller hans mord", lyder ett uttalande från den nybildade föreningen "Jamal Khashoggis vänner", som lästes upp utanför konsulatet på flera språk.

Bland människorna som samlats bar flera masker med Jamal Khashoggis ansikte på. En person bar en mask med Saudiarabiens kronprins ansikte på, med röd färg på händerna. Flera tände ljus.

Ny version

När Saudiarabien medgav att Jamal Khashoggi dödats inne på deras beskickning hävdade man först att det hela var ett misstag, ett slagsmål som urartat, när man försökte få journalisten att återvända till hemlandet. Förklaringen ifrågasattes av både Turkiet och Riyads allierade i väst.

Nu säger saudierna i stället att mordet var överlagt och pekar ut enskilda personer som misstänkta, på armlängds avstånd från landets styre.

"Information från de turkiska myndigheterna bekräftar att de misstänkta i fallet planerat sitt brott", säger riksåklagaren, som även leder förundersökningen, i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån SPA. Han meddelar också att man kommer att fortsätta förhöra de misstänkta utifrån de uppgifter man fått från den turkisk-saudiska grupp som arbetar med fallet.

Även landets energiminister Khalid al-Falih säger att det handlar om ett mord.

- Det är inte ett dödsfall, det är ett mord. Vi erkänner det, vi jobbar på det. Vi kommer att vara transparenta och visa våra allierade och vänner i USA att kungadömet är lika olyckligt över det som inträffat som alla andra, sade han till CNN vid investeringskonferensen i Riyad.

Var är kroppen?

Många anklagande fingrar har pekats mot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman de senaste veckorna. Själv har han frånsvurit sig allt ansvar för dödsfallet och säger att han ska leda en kommitté med målet att omorganisera ledningen för den saudiska säkerhetstjänsten, enligt SPA.

Samtidigt vill Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Saudiarabien ger information som leder till att turkiska utredare hittar Khashoggis kvarlevor. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställde frågan redan i tisdags under sitt uppmärksammade tal i parlamentet, men har uppenbarligen inte fått svar.

Utrikesministern säger också att Turkiet inte har för avsikt att driva fallet i den internationella brottmålsdomstolen ICC, men att turkiska myndigheter skulle dela information med domstolen om en rättsprocess inleds.

CIA-chefen har tittat

Mevlüt Cavusoglu säger att Turkiet har delat information om händelsen med olika parter som bett om det. Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till två anonyma källor som säger att den amerikanska CIA-chefen Gina Haspel har fått ta del av ljud- och videoinspelningar samt bevis som säkrats på det saudiska konsulatet och residenset i Istanbul.

CIA och den turkiska säkerhetstjänsten har inte kommenterat uppgifterna.

På onsdagen fick turkisk polis tillstånd att söka igenom en brunn på konsulatet, enligt turkiska NTV. Utredarna har tidigare hindrats från att söka igenom brunnen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.