Människorättsgruppen Human Rights Watchs chef Kenneth Roth ser flera positiva trender i kampen för mänskliga rättigheter. Arkivbild.
Människorättsgruppen Human Rights Watchs chef Kenneth Roth ser flera positiva trender i kampen för mänskliga rättigheter. Arkivbild.

Växande motstånd mot förtryck i världen

Trots att det på många platser ser mörkt ut är motståndet mot ledare och regimer som kränker de mänskliga rättigheterna på frammarsch, anser människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

ANNONS
|

HRW granskar varje år hur de mänskliga rättigheterna efterföljs runt om i världen. I årets rapport, som omfattar över 100 länder, pekar organisationen på flera positiva trender i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter – och på nya aktörer som tar upp kampen mot förtryck.

- När vi ser tillbaka på förra året är det inte de dåliga nyheterna som sticker ut, utan motståndet mot dem, hävdar HRW-chefen Kenneth Roth vid publiceringen av årsrapporten, enligt AFP.

ANNONS

Folkligt motstånd

Han säger att samma populister som sprider hat och intolerans även ger bränsle åt folkliga motståndsrörelser på flera håll.

- Det är slående hur starkt försvaret av de mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstatsprincipen har varit, säger Roth.

HRW nämner bland annat de folkliga protesterna i Ungern och Polen, samt de folkomröstningar som tvingade bort korruptionsanklagade ledare i Malaysia och Maldiverna.

Även länder som Tyskland, Danmark och Finland – som frös sin vapenhandel med Saudiarabien i protest mot mordet på journalisten Jamal Khashoggi – lyfts fram som goda förebilder.

Ny allierad

Bland de nya allierade som HRW ser i kampen mot förtryck finns bland annat islamiska samarbetsorganisationen OIC. Gruppen som består av 57 länder ställde sig 2018 bakom kritiken mot Myanmars behandling av folkgruppen rohingya.

Enligt HRW-chefen Kenneth Roth är det första gången IOC kritiserar ett enskilt land förutom Israel.

Han hoppas nu att gruppen i framtiden kan använda sitt inflytande för att förmå Kina att upphöra med massinterneringen av muslimska minoriteter i Xinjiang-provinsen.

Enligt en rapport från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering har upp emot en miljon personer från den muslimska minoritetsgruppen uigurerna internerats i vad Kina beskriver som omskolningsläger.

ANNONS
TT

ANNONS