Det sekulariserade Uzbekistan kommer nu tillåta flickor att bära slöja i skolan. Arkivbild.
Det sekulariserade Uzbekistan kommer nu tillåta flickor att bära slöja i skolan. Arkivbild. Bild: Agnieszka Pikulicka-Wilczewska/AP/TT

Uzbekistan tar bort slöjförbud

ANNONS

Uzbekiska flickor ska få bära slöja i skolan, det meddelar uzbekiska regeringen. Det hela är ett försök att få fler strikt muslimska familjer att tillåta sina döttrar att gå i skola.

Islam är den dominerande religionen i Uzbekistan, men regeringen har velat hålla landet starkt sekulariserat sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Utbildningsminister Sherzod Shermatov säger i ett uttalande att man nu kommer att tillåta huvudbonader som slöja eller kalott, efter vädjan från många föräldrar.

– Det är nödvändigt att förbudet hävs, så att alla barn får en sekulär utbildning, säger han.

Huvudbonaderna ska vara vita eller i "ljusa färger" enligt direktiv från regeringen. Man har tagit fram förslag på godkända slöjor, som inte gör att hakan döljs utan enbart håret.

ANNONS

Tidigare i år lyftes förbudet att bära slöja på offentlig plats i Uzbekistan. Andra förändringar som genomförts de senaste åren är att böneutrop nu tillåts via högtalare och att barn får besöka moskéer.

ANNONS