Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Underrättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo, som president Donald Trump utsett till USA:s nästa utrikesminister.

Utmanande väg till UD för Mike Pompeo

Många tänker redan på honom som USA:s utrikesminister. Men faktum är att Mike Pompeo först måste frågas ut och godkännas av senaten – en process som vissa demokrater lovar ska bli brutal. I väntan på Pompeo håller den tillförordnade utrikesministern John Sullivan ställningarna på utrikesdepartementet.

Pompeo, som fram till att processen i senaten är klar fortsätter som chef för underrättelsetjänsten CIA, är en kontroversiell person. Han anser bland annat att USA:s fångläger i Guantanamo Bay i Kuba ska förbli öppet samt att skendränkning ska kunna användas som förhörsmetod. Skendränkning har i flera sammanhang klassats som tortyr.

Det har flera demokratiska senatorer samt Kentuckyrepublikanen Rand Paul tagit fasta på. De lovar skarpa frågor om allt från förhörsmetoder till Nordkorea och Pompeos uttalade stöd för Irakkriget i grillningen av honom. Många är också nyfikna på om Pompeo vill fortsätta på den inslagna vägen och banta utrikesdepartementet.

- Saken är absolut inte klar. Hans chanser i utskottet ser inte goda ut, säger en källa nära en demokratisk senator till tidskriften Foreign Policy.

Bekymrad

Ett obekräftat datum för utfrågningen, som förekommer i amerikanska medier, är den 11 april.

När president Donald Trump i mars sparkade den dåvarande utrikesministern Rex Tillerson hette det enbart att senatsutfrågningen av Pompeo skulle äga rum någon gång i april. Bob Corker, republikansk ordförande i utrikesutskottet, uttalade sig då positivt om Pompeo som i fjol godkändes som CIA-chef med röstsiffrorna 66 mot 32.

Flera demokrater luftade motsatta åsikter rörande Pompeo, som utmärkt sig som en hök gentemot Nordkorea, Ryssland och Iran. Och Corkers kollega, Texasrepublikanen John Cornyn, sade sig vara bekymrad över att på kort tid behöva genomföra utfrågningar med både Pompeo och hans tilltänkta efterträdare på CIA Gina Haskel – att det skulle inverka negativt på det redan ansträngda lagstiftningsarbetet.

Till kammaren

Gången i senaten är att en tilltänkt utrikesminister först frågas ut av utrikesutskottet, som röstar om kandidaten. Frågan går vidare till kammaren även om han eller hon inte får stöd av en majoritet i utskottet, enligt en gammal regel. Sedan sker en omröstning bland senatens alla 100 medlemmar.

I nuläget har Republikanerna en liten majoritet i kammaren, 51 ledamöter mot 49. Men den republikanske senatorn John McCain har hjärncancer och har inte varit på plats på månader. Och libertarianen Rand Paul har inte höga tankar om Pompeo, så det lär inte bli helt enkelt att få honom godkänd.

I väntan på nästa utrikesminister är det advokaten John Sullivan som styr på utrikesdepartementet. Han har tidigare varit rådgivare på försvars- och handelsdepartementen, under George W Bushs tid som president. Sullivan var även ordförande i det irakiskamerikanska näringslivsforum som president Barack Obama inrättade.