Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juntaledaren Min Aung Hlaing. Arkivbild.
Juntaledaren Min Aung Hlaing. Arkivbild. Bild: AP/TT

USA vill sätta press på juntan i Myanmar

USA vill se hårdare press på Myanmars junta via FN.
Det internationella samfundet manas att inte erkänna resultaten i det kommande valet.

– Det finns en bred uppfattning om att regimen måste pressas hårdare, säger Derek Chollet, rådgivare vid det amerikanska utrikesdepartementet och den som leder USA:s diplomati gällande Myanmar, vid generalförsamlingens årliga möte.

Chollet nämner särskilt en flygräd som dödade elva skolbarn tidigare i september, liksom de uppmärksammade avrättningarna av politiska fångar som genomfördes i juli. Den hårdföra juntan i Myanmar störtade den folkvalda regeringen i februari 2021, vilket innebar slutet för tio års relativ demokrati.

Chollet för nu samtal med både andra regeringar och representanter för Nationella Enhetsregeringen – som domineras av den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyis parti – och har även hållit ett digitalt möte med beväpnade etniska grupperingar i landet.

Han har också talat med andra länder om att få till stånd en resolution genom FN:s säkerhetsråd, även om denna fråga uppges befinna sig i "ett väldigt tidigt stadium".

– Vi tror att vi, som alltid, måste vara realistiska vad gäller hur pass mycket Ryssland och Kina kommer låta säkerhetsrådet agera, säger Chollet, och understryker vikten av att andra länder inte ger legitimitet åt det val som juntan planerar att hålla i augusti nästa år.

FN:s ansvarige Myanmarutredare, Thomas Andrews, kallade under torsdagen valet för en "bluff".

USA har sedan statskuppen infört ett flertal sanktioner mot Myanmar, däribland åtgärder som riktar sig direkt mot juntans ledarskikt.