Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump under Apectoppmötet i Danang, Vietnam. Arkivbild.

USA tipsade Ryssland om terrorattack

I ett samtal med sin amerikanska motsvarighet tackar president Vladimir Putin CIA för att ha avstyrt en terrorattack i Ryssland. Nu bekräftar Vita huset uppgiften.

Putin har ringt USA:s president Donald Trump för att tacka honom för information som gjort det möjligt att förhindra en terrorattack.

Vita huset bekräftar att underrättelsesuppgifter från CIA har hjälpt till att avvärja en terroristsammansvärjning i S:t Petersburg som "kunde ha dödat ett stort antal människor".

Informationen gjorde det möjligt för det ryska rättsväsendet att förhindra en attack mot Kazankatedralen i S:t Petersburg och andra platser runt om i Rysslands näst största stad.

Sju anhängare till terrorgruppen IS har gripits efter att ha planerat en självmordsbombning mot katedralen och andra platser runt om i S:t Petersburg den 16 december, bekräftar nu den ryska säkerhetstjänsten FSB. De misstänkta greps innan de kunde fullfölja sin plan.

"Informationen från CIA räckte för att upptäcka, jaga rätt på och gripa brottslingarna", skriver FSB i ett uttalande.

I samtalet bad Putin att Trump skulle framföra hans tacksamhet till agenterna på CIA som samlat informationen. Putin lovade samtidigt att även Ryssland ska varna amerikanska myndigheter om någon information om planerade attacker i USA kommer till deras kännedom.