Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arméchef Min Aung Hlaing säger att inget annat land har rätt att blanda sig i Myanmars förehavanden. Arkivbild.

USA: Systematiskt våld i Myanmar

USA menar att det finns bevis för att myanmarisk militär använt systematiskt våld mot rohingyer. En amerikansk rapport om situationen i Myanmar (Burma) publicerades i måndags, samtidigt som USA tillkännagav att man avsätter 185 miljoner dollar för rohingyaflyktingar.

Rapporten bygger på intervjuer med över tusen rohingyaflyktingar i Bangladesh. Termer som folkmord eller etnisk rensning används inte, men man fastslår att omfattning och karaktär av militärens agerande tyder på att "de var välplanerade och samordnade".

"Granskningen avslöjar att det nyligen förekommande våldet i norra Rakhine var extremt, storskaligt, utbrett och till synes inriktat på att både terrorisera befolkningen och driva ut invånarna", står det i rapporten.

Rapporten säger att 82 procent av de intervjuade flyktingarna personligen bevittnat mord och att 51 procent av de tillfrågade också berättat om sexuellt våld. Militären förnekar att den gjort något fel och försvarar sina handlingar med att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare. I den amerikanska rapporten säger 88 procent att militären låg bakom grymheterna, få säger att de sett attacker utförda av muslimska grupper.

Myanmars arméchef Min Aung Hlaing har nyligen citerats i en tidning där han säger att inget land, organisation eller grupp har "rätt att blanda sig i eller ta beslut om ett annat lands självbestämmande".

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har inlett en förundersökning om Myanmars tvångsdeportering av folkgruppen rohingya.

Över 700 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh och regimen i Myanmar har hävdat att landet är villiga att låta dem återvända. Men hittills har ingenting hänt.