USA skickar tidigare högt uppsatta personer för möten i Taiwan.
USA skickar tidigare högt uppsatta personer för möten i Taiwan. Bild: Chiang Ying-ying/AP/TT

Inofficiell USA-delegation framme i Taiwan

En amerikansk delegation har landat i Taiwan, för ett besök som ska ses som en markering mot Kinas allt mer aggressiva hållning mot önationen. Bara några timmar före ankomsten beskrev Pekingregimen sina militära överflygningar som "stridsövningar".

ANNONS

Den inofficiella delegationen består av en tidigare senatsledamot och två tidigare vice utrikesministrar. Det amerikanska planet landade i Taipei på onsdagseftermiddagen lokal tid, och väntas träffa president Tsai Ing-Wen under torsdagen.

– Det här besöket är ytterligare ett uttryck för det starka bandet mellan Taiwan och USA, säger presidenttalespersonen Xavier Chang.

Hittills största överflygningen

Överflygningarna av kinesiska stridsplan har ökat och i måndags rapporterade Taipei om 25 kinesiska plan i Taiwans luftfartsidentifieringszon. Det var den hittills största överflygningen sedan Taiwan började larma om kinesisk närvaro förra året.

Kina gör anspråk på Taiwan, och företrädare för landet hävdar att de militära övningarna är faktiska "stridsövningar" som anses nödvändiga för att "skydda den nationella suveräniteten".

ANNONS

Spänningarna kring Taiwan har trappats upp det senaste året och USA, som är Taiwans viktigaste inofficiellt allierade, har betraktat utvecklingen med oro. Nyligen har stödet för Taiwan blivit allt mer högljutt – bland annat har man nyligen gjort avsteg från de invecklade regler som hittills har begränsat USA:s kontakter med Taiwan.

Återförening med våld?

Efter inbördeskriget 1949 flydde det dåvarande kinesiska styret till Taiwan, officiellt Republiken Kina, medan den kommunistiska Folkrepubliken Kina bildades på fastlandet.

Styret i Peking hävdar att regionen ska återförenas med Fastlandskina, med våld om så behövs.

ANNONS