Vita huset bekräftar att USA:s president Donald Trump kikar på möjligheten att köpa Grönland. Arkivbild.
Vita huset bekräftar att USA:s president Donald Trump kikar på möjligheten att köpa Grönland. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

USA bekräftar tankar på att köpa Grönland

Vita huset bekräftar att USA:s president Donald Trump kikar på möjligheten att köpa Grönland från Danmark. Men statsminister Mette Frederiksens budskap är, föga förvånande, att den självstyrande ön som tillhör Danmark inte är till salu.

ANNONS

– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, säger Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök till ön.

The Wall Street Journal har tidigare rapporterat att Donald Trump vill köpa ön, men först på söndagen bekräftade Larry Kudlow, ekonomisk rådgivare i Vita huset, att uppgifterna stämmer, rapporterar The Hill.

– Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är en strategisk plats. De har en massa värdefulla mineraler, säger Kudlow till Fox News och fortsätter:

– Presidenten, som kan en del om att köpa fastigheter, vill ta sig en titt.

ANNONS

Både danska och grönländska politiker har tagit avstånd från möjligheten att Grönland skulle kunna bli amerikanskt i framtiden, bland dem Grönlands regeringschef Kim Kielsen.

USA har tidigare lekt med tanken att köpa Grönland, vars läge mot Ryssland skulle vara viktigt för USA.

1867, när USA köpte Alaska från Ryssland, arbetade amerikanska myndigheter även med en plan för att köpa Grönland.

1946 gav den dåvarande amerikanska presidenten, Harry Truman, den danska regeringen ett erbjudande om att köpa ön för 100 miljoner dollar.

Erbjudandet avvisades, men amerikanerna fick behålla sin militära närvaro på ön – 1952 inrättades Thule Air Base på norra Grönland.

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814, när Sverige och Norge bildade union. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Källa: Landguiden/UI, Ritzau

ANNONS