Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainska soldater på en stridsvagn i Donetsk i östra delen av landet. Arkivbild.
Ukrainska soldater på en stridsvagn i Donetsk i östra delen av landet. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainska styrkor retirerar från viktig stad

Fyra månader in i kriget fortsätter ryska styrkor att rycka fram i östra Ukraina.
Ukrainska styrkor beordras att dra sig tillbaka från den strategiskt viktiga och hårt beskjutna staden Sievjerodonetsk.

Striden rasar vidare vid tvillingstäderna Lysytjansk och Sievjerodonetsk, som ligger på den västra respektive östra sidan om floden Donets.

"Ukrainska väpnade styrkor måste retirera från Sievjerodonetsk. De har fått order om att göra det", säger Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskregionen, i ett inlägg på Telegram.

"Det är helt enkelt inte rimligt att hålla fast vid positioner som obarmhärtigt har beskjutits i månader", säger han vidare.

Ukrainas militär uppgav på torsdagen att ryska styrkor har tagit kontroll över flera närliggande byar utanför nyckelstaden.

Försöker omringa

Hårda strider har pågått i flera veckor. Guvernören Serhij Hajdaj beskriver situationen som ett "helvete" och säger att Sievjerodonetsk slagits i spillror.

"All kritisk infrastruktur har förstörts. 90 procent av staden är förstörd och 80 procent av alla hus kommer behöva rivas", uppger Hajdaj.

Hundratals civila uppges vara fast i en kemisk fabrik i den av ryska styrkor hårt beskjutna staden.

Ryssarna försöker också omringa och stänga in de ukrainska styrkor som finns i ukrainskkontrollerade Lysytjansk, på andra sidan floden, säger Ukrainas försvarsdepartement vid en presskonferens på fredagen enligt ukrainska statsmedier.

Oro vid kärnkraftverk

FN:s atomenergiorgan IAEA uttrycker "växande oro" över situationen för den ukrainska personalen vid kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina – Europas största kärnkraftverk – som ockuperas av ryska styrkor.

Generaldirektör Rafael Grossi säger i ett uttalande på organets hemsida att situationen är "ohållbar", att den ukrainska personalen "arbetar under extremt svåra förhållanden" och att IAEA måste få besöka kärnkraftverket så snart som möjligt.

Fyra månader har gått sedan den 24 februari, då Rysslands storinvasion av Ukraina inleddes, noterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sociala medier.

"För fyra månader sedan förändrades allt för Ukraina. Vi blev ett land i militärkängor. Ett land i stridsvagnar, i flygplan och på fartyg. Ett land i skyttegravar och skyddsrum", skriver han på Telegram.

I södra staden Cherson, som ockuperas av ryska styrkor, uppger ryska medier att en ryskinstallerad tjänsteman dödats i en explosion. Flera Moskvatrogna tjänstemän med positioner i ryskkontrollerade områden i Ukraina ska ha dödats den senaste tiden.