Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bild från begravningen av den tyske politikern Walter Lübcke i torsdags.

Tyskt politikermord tros ha högerextremt motiv

Dödsskjutningen av den tyske politikern Walter Lübcke misstänks ha ett högerextremt motiv, bekräftar federala åklagare. En 45-årig man med högerextrem bakgrund har gripits efter en dna-matchning.

Den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke hittades i en blodpöl vid sitt hem utanför staden Kassel, i förbundslandet Hessen, strax efter midnatt den 2 juni. 65-åringen hade skjutits i huvudet från nära håll och förklarades kort därpå död.

En 45-årig man har gripits efter en dna-träff och utredningen har lämnats över till federala åklagare, som hanterar fall med kopplingar till extremism.

"Det finns tillräckliga bevis för att brottet ska ha en högerextrem bakgrund, meddelar åklagarkammaren i Karlsruhe i ett uttalande, och hänvisar till "den anklagades livshistoria och de åsikter och synpunkter han uttryckt offentligt".

Domar och nynazism

Den misstänkte 45-åringen har enligt tyska medier haft kända kopplingar till det nazistiska tyska partiet NPD samt till autonoma nationalistgrupper. Han har för omkring 20 år sedan dömts för allvarliga brott med främlingsfientliga motiv – enligt tidningen Die Zeit bland annat för ett försök att attackera ett asylboende med en rörbomb. Av den anledningen fanns också hans dna i polisens databas.

Mannen har tidigare gjort sig känd för polisen inom den våldsbejakande högerextrema miljön i Tyskland, rapporterar tyska medier. Det finns i nuläget dock inget som tyder på att han agerade inom ramen för något slags nätverk, enligt åklagarna.

Polisen har sökt igenom den misstänktes hem och kommer att gå igenom telefoner, datorer och dokument. Utredare har också noterat hans kommentarer i sociala medier, där han förra året bland annat skrivit att regeringen måste avgå, "annars kommer dödsfall ske".

Angreps i flyktingfrågan

Lübcke, som företrädde regeringspartiet CDU, hade tidigare varit föremål för många dödshot. Under flyktingkrisen 2015 tog han offentlig ställning för den dåvarande tyska migrationspolitiken, för flyktingars rättigheter och det han såg som kristna värderingar.

Vid ett tillfälle sade han att främlingsfientliga tyskar som inte anser att människor kan leva sida vid sida med varandra borde lämna landet – vilket gjorde honom till en måltavla för den yttre högern. En nätpublikation beskrev honom som en landsförrädare och hängde ut hans adress.

Mordet har under de senaste två veckorna hyllats i hundratals inlägg på högerextrema tyska konton i sociala medier.

Justitieminister Katarina Barley säger sig vara rejält förskräckt. Dels av mordet och dels av "näthatet, hoten och, efter hans död, hånet av Walter Lübcke".

- Där språket är så brutalt är våldet aldrig långt borta, säger presidenten Frank-Walter Steinmeier, som fördömer mordet i en intervju med Süddeutsche Zeitung.

Sörjdes av tusentalet

I torsdags hölls en minnestjänst för Walter Lübcke i Kassel där omkring 1 300 människor deltog.

Lübcke var ordförande i regeringsdistriktet Kassel. Regeringsdistrikt är särskilda administrativa enheter inom de tyska förbundsländerna och i förbundslandet Hessen finns det tre sådana distrikt. Staden Kassel har närmare 200 000 invånare och ligger 16 mil nordost om Frankfurt.