Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Schulz (SPD), Horst Seehofer (CSU) och Angela Merkel (CDU) vid fredagens samtal i Berlin.

Tyska regeringssamtal på målsnöret

Regeringssamtalen i Tyskland går in på upploppet. Stora framsteg gjordes i fredags, då samtliga 91 förhandlare från de tre tilltänkta koalitionspartierna för första gången möttes i Berlin – men än återstår viktiga stridsfrågor att enas om.

Sjukförsäkringssystemet och tidsbegränsade anställningar är två av de frågor som ska avhandlas av Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna under helgens manglingar.

Sjukförsäkring och arbetsrätt

Socialdemokratiska SPD med Martin Schulz i spetsen vill förändra sjukförsäkringen, som man ser som ett system med två sociala klasser, med bättre vård för den som är privat försäkrad. Partiet vill också strama åt arbetsgivares möjlighet till tidsbegränsade anställningar i vissa fall.

- Där måste (den kristdemokratiska) unionen ge efter, säger Manuela Schwesig, vice ordförande för SPD.

På området migration, som tidigare varit en het potatis, har partierna enats om ett slags övre tak för flyktinginvandring, efter krav från Merkels bayerska systerparti CSU. Varje år tillåts en kvot på 180 000-220 000 personer, samtidigt som asylrätten ska garanteras.

Överenskommelsen, som kan ses som en eftergift från Socialdemokraterna, är densamma som i uppgörelsen i samband med sonderingssamtalen i januari, enligt Süddeutsche Zeitung.

Osäkert utfall

Deadline för samtalen var ursprungligen satt till söndag, men partierna har nu lagt in ytterligare två förhandlingsdagar i början av nästa vecka, om man inte skulle hinna komma överens under helgen. Om förhandlarna enas återstår ytterligare ett hinder innan en regering kan komma på plats i Berlin: Socialdemokraternas 440 000 medlemmar ska nämligen godkänna det färdiga koalitionsfördraget i en omröstning.

Utfallet i en sådan omröstning är långt ifrån säkert, då SPD brottas med historiskt dåliga opinionssiffror, som många förklarar med de senaste fyra årens samarbete med Merkel.