Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar regeringssamtalen efter ett nammmangling tidigare i veckan.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar regeringssamtalen efter ett nammmangling tidigare i veckan.

Tyska regeringssamtal på övertid

De tyska regeringssamtalen fortsätter, med skilda uppfattningar om migration och klimat som de största hindren för en ny koalitionsregering. Om partierna inte enas hotar ett nyval.

ANNONS
|

Efter fyra veckor av sonderingar rapporteras de fyra inblandade partierna fortfarande stå långt ifrån varandra när samtalen ajournerades på lördagskvällen.

Partierna, CDU, CSU, FDP och De gröna, missade sin självpåtagna tidsfrist i torsdags. FDP-ledaren Christian Lindner säger att en ny tidsfrist har satts till klockan 18 på söndagen. Då ska sonderingarna ha avslutats och de formella regeringsförhandlingarna ta vid.

De största stötestenarna är klimatfrågan, där De gröna vill ha stora utsläppsminskningar, och invandring, där det bayerska CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, kräver hårdare regler.

Om partierna inte kan enas kan det bli nyval efter det spretiga resultatet i förbundsdagsvalet i september. Men det vill inget av de etablerade partierna, som är rädda att förlora ytterligare mark till högerpopulistiska AFD.

ANNONS

President Frank-Walter Steinmeier väntar sig att partierna gör sitt yttersta för att ro en uppgörelse i land.

- Innan de formella förhandlingarna startar görs alltid försök av partier att trissa upp priset. Det vi har sett de senaste veckorna skiljer sig inte så mycket från tidigare koalitionsförhandlingar, säger han till tidningen Welt am Sonntag.

TT-Reuters

Bakgrund: Regeringssamtalet

Parlamentsvalet i Tyskland den 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD. Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som tog plats i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur parlamentet 2013 – gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sedan mitten av oktober pågår sonderingssamtal mellan de fyra partierna. En första tidsfrist löpte ut i torsdags, den 16 november. Den har nu flyttats fram till söndagen den 19 november. Därefter ska respektive parti bestämma om man är redo att gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.

Skulle förhandlingarna haverera har förbundspresident Frank-Walter Steinmeier två möjligheter: att föreslå förbundsdagen att återvälja Angela Merkel som kansler – vilket skulle innebära ett för tyska förhållanden ovanligt minoritetsstyre och är ett osannolikt alternativ – eller att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

ANNONS