Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friedrich Merz (till höger) och Annegret Kramp-Karrenbauer (till vänster) finns bland förhandsfavoriterna när det gäller partiledarposten i CDU. I mitten syns också kandidaten Jens Spahn.

Tyska kristdemokrater längtar efter nystart

Eran Angela Merkel närmar sig sitt slut. Och det är förändring som står högst upp på prioritetslistan när de tyska Kristdemokraterna samlas för att utse hennes efterträdare, enligt Tysklandsexperten Thomas Sommerer.

Efter 18 år som partiordförande har det blivit dags för Tysklands förbundskansler Angela Merkel att kliva åt sidan, sedan hon meddelat att hon inte ställer upp för omval. Omkring tusen delegater kommer till partikongressen i Hamburg där man på fredagen väntas välja en ny ledare för Kristdemokraterna (CDU). Den personen kommer sannolikt även att bli Tysklands nästa förbundskansler.

Det finns flera kandidater till posten – men de två som anses ha störst chans är den mittenorienterade partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer och marknadsliberalen Friedrich Merz. Skillnaderna mellan dem är stora. Men valet av partiordförande handlar inte så mycket om politiska sakfrågor som längtan efter förändring, enligt Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

- Partiet verkar på något sätt utmattat, där känslan är att en lång era nu har kommit till ett slut. Men den här typen av frustration finns egentligen i alla organisationer med långt styre, som ju CDU har en tradition av, säger han.

Tror på Merz

Bland kandidaterna får Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) störst stöd i opinionsundersökningarna – men vad väljarna och partiets egna medlemmar tycker är inte samma sak. Med sin starka betoning på pragmatism och eftertänksamhet påminner AKK förmodligen allt för mycket om den nuvarande partiordföranden och förbundskanslern, tror Sommerer som i stället tippar på marknadsliberalen Friedrich Merz som ny CDU-ordförande.

Merz är en gammal rival till Merkel och lämnade politiken för nio år sedan. Han är populär hos näringslivet och har dessutom fått stöd från förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble.

- Han är en omtyckt och karismatisk person med tydliga, enkla och ofta kontroversiella budskap. Det uppskattas eftersom det står i motsats till Merkels retorikstil. Det finns någon form av längtan efter den typen, säger Sommerer.

Även om valet av ny partiordförande inte har föregåtts av någon större sakpolitisk debatt kommer utfallet med säkerhet dock att innebära sakpolitiska förändringar.

Merkel har meddelat att hon vill sitta kvar på posten som förbundskansler fram till och med mandatperiodens slut 2021. Men om Merz vinner med bred majoritet kan det öka pressen för hennes avgång – något som i sin tur också kan påverka koalitionssamarbetet med de tyska Socialdemokraterna (SPD).

Kan försvåra koalition

Angela Merkels kompromissvilja har främjat förhandlingarna med SPD men med den högerorienterade Merz på andra sidan förhandlingsbordet skulle arbetet troligen bli betydligt svårare.

- Å andra sidan kanske Socialdemokraterna hoppas att det blir Merz så att det blir lättare för dem att positionera sig, säger Sommerer.

- Trots SPD:s framgångar, till exempel införandet av minimilön, gynnades inte partiet i det förra valet eftersom det inte var så tydligt för väljarna vems förtjänst det var.