Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel vid ett tidigare möte. Nu har de via telefon diskuterat ländernas roll i Syrienkriget. Arkivbild.
Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel vid ett tidigare möte. Nu har de via telefon diskuterat ländernas roll i Syrienkriget. Arkivbild.

Tysk-ryska samtal om Syriens framtid

Tysklands roll i den syriska fredsprocessen måste vara att säkra kommunikationsvägarna med Ryssland. Det är nödvändigt för att nå en politisk lösning på landets sjuåriga inbördeskrig, säger den tyska utrikesministern Heiko Maas.

ANNONS
|

Maas uttalande kom inför det toppmöte som ska hållas i Toronto, Kanada, angående situationen i Syrien. Ryssland, som stöder den syriska presidenten Bashar al-Assad, kommer inte att närvara vid mötet i Toronto.

Tyskland stod bakom USA, Storbritannien och Frankrikes gemensamma anfall mot den syriska regimen den gånga helgen. Men tyskarna vill samtidigt undvika att Ryssland isoleras ytterligare.

- Målet vi strävar efter i utrikesdepartementet är att Tyskland ska vara en märkbar del av fredsinitiativet, sade Maas vid en gemensam presskonferens med den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland.

ANNONS

- Vi måste använda det här ögonblicket för att få i gång den politiska processen. Vi behöver även Ryssland för denna dialog, tillade han.

Även på högre nivå har det tysk-ryska samarbetet angående situationen i Syrien diskuterats.

- Tysklands kansler och presidenten (Putin) är överens om att den politiska processen måste stå i centrum för ansträngningarna för att avsluta den långvariga blodiga konflikten, sade Angela Merkels talesperson Steffen Seibert i ett uttalande efter att de båda ledarna talats vid på telefon.

TT-Reuters

ANNONS