Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Steinke, ordförande för AFD:s ungdomsförbund Ungt alternativ (JA) i delstaten Niedersachsen.

Tysk politiker: Stauffenberg var en förrädare

Claus Schenk von Stauffenberg – den tyske överste som försökte döda Adolf Hitler i ett attentat 1944 – var en "förrädare" och en "fegis". Det anser Lars Steinke, ordförande för det främlingsfientliga tyska partiet Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund Ungt alternativ (JA) i delstaten Niedersachsen, enligt tidningen Die Welt , som tagit del av ett inlägg på Steinkes privata Facebooksida.

Stauffenberg betraktas allmänt som en nationalhjälte i Tyskland, trots att attentatsförsöket den 20 juli 1944 misslyckades och Hitler överlevde, medan Stauffenberg själv arkebuserades. Ledarskiktet i AFD tar nu avstånd från uttalandena, som fått stort utrymme i tyska medier.

- Steinke har diskvalificerat sig själv från att vara medlem i AFD. Han borde uteslutas, säger partiledaren Alexander Gauland till Reuters, och tillägger att uttalandet är ett uttryck för "ogrundad idioti".

I måndags fick AFD-politikern Uwe Junge kritik sedan han använt det nazistiska begreppet "Lebensraum" i ett Twitterinlägg om "kulturfrämlingar" som enligt honom tar över tyska badplatser.